Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мамо, не исках да идвам". Украйна се опитва да открие роднините на падналите руски войници


Razpit

Русия засега не съобщава колко са жертвите от войната в Украйна. По данни на Киев над 4300 руски войници са убити или пленени. И никой не се интересува какво става с телата им.

По време на война винаги има голяма неяснота за убитите както от едната, така и от друга страната. До момента Русия остава безмълвна по отношение на загубите, които търпи по време на инвазията си в Украйна, като военното им министерство не съобщава информация по въпроса. В същото време от Киев решиха да се обърнат директно към семействата на руските войници, които могат да разпознаят роднините си, които са загинали или са попаднали в плен по време на войната.

На част от видеата, поместени на специално създадена платформа, войници твърдят, че не са искали да влизат в Украйна, били са лъгани от командирите си, че ще бъдат само на обучение, а също са държани гладни и на студено заради лошия разчет на нападението.

Лъгани и заплашвани. Какво казват пленени руски войници
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

В ранните часове на 24 февруари Русия започна инвазия в Украйна. Руските войски нахлуха от три фронта – изток, север и юг, съответно от Русия, Беларус и незаконно анексирания полуостров Крим. Агресията беше осъдена от демократичния свят, който наложи финансови санкции на Русия. Редица държави съобщиха, че ще изпратят военна помощ на Украйна.

Обръщение директно към роднините

Министерството на вътрешните работи на Украйна създаде специална онлайн платформа, на която чрез снимки и видеа могат да бъдат потърсени убитите и пленени руски войници.

Инициативата, която беше наречена „Потърси своите“ (Ищи своих), изглежда има и допълнителна стойност. С нея Украйна цели допълнително да свали самочувствието на руснаците, а в същото време и да намали подкрепата за войната в Русия, където властите засега не обявяват данни за жертвите, които армията търпи по време на инвазията.

Вадим Денясенко, който е съветник на вътрешния министър на Украйна, заяви, че руското правителство не дава никакви индикации за желание да бъдат осъществени действия за връщането на тленните останки на руски войници в Русия.

„Поради тази причина сме принудени да се обърнем към вас, гражданите на Русия, за да можете вие да откриете тези, които бяха убити на наша територия. Те бяха убити, защото незаконно пресякоха границата на база на незаконна и позорна заповед на вашия президент“, каза Денясенко във видео обръщение, което беше публикувано на канала на украинското вътрешно министерство в YouTube.

А колко са загубите

По данни на украинската армия Русия е загубила 4300 от своите военни до 27 февруари. В това число не е ясно колко са убитите, ранените и пленените. Ден по-рано Киев съобщи за 3500 убити руски войници, но това число не може да бъде потвърдено със сигурност.

Руслан Левяев е основател на неправителствената организация Conflict Intelligence Team (CIT). Тя се занимава с анализ на руската армия по отворени данни. По думите му най-малко 500 руски войници са били убити от началото на конфликта.

„Самата руска армия не е признала за нито една загуба – нито пленени, нито убити. Сякаш изобщо няма такива“, каза Левяев пред руската служба на Радио Свободна Европа.

На 26 февруари агенция ТАСС публикува информация, за която твърдеше, че е от източник от военното министерство на Русия - в нея се съобщаваше за над 3500 загубени войници, убити и ранени, както и за загуба на 14 изтребители, 8 хеликоптера, над 100 танка, над 500 бронетранспортьора и др. По-късно тази публикация беше свалена.

Майко, татко, не исках да идвам тук“

URL-ът, с който украинското правителство пусна уебсайта за разпознаване на руските войници от техните роднини, се казва „200.rf.com“. Това е препратка към кодовото „товар 200“, който се използва от руските военни за връщането на телата на убити войници. По този начин се цели избягването на споменаване в радио ефира за убити.

Огромна част от видеата, снимки и документи на руски войници са публикувани на свързан канал в платформата Телеграм. Сред снимките има такива на войници, убити в бой, както и видеа от разпити на пленници.

В едно от видеата мъж, за който се твърди, че е руски войник, се свързва с роднините си, за да им каже къде е и как е. В друго видео друг войник, за който се твърди, че е пленник, се обръща към семейството си:

„Майко, татко, не исках да идвам тук. Накараха ме“, казва той.

Радио Свободна Европа не може да потвърди дали и как заснетите мъже са били заставяни да заснемат подобно видео.

В обръщението си към руснаците, които имат роднини войници, съветникът на вътрешния министър твърди, че отношението към пленниците е „много хуманно“.

„Никой не се държи зле с тях. Ако е необходимо им предоставяме и медицинска помощ. Но вашето правителство ви отне роднините. Те нямат начин да се свържат с вас“, казва Денясенко. Той добавя, че през платена услуга родители могат да изпратят своето ДНК, за да може да бъде установено дали част от загиналите са техни роднини.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG