Връзки за достъпност

Извънредни новини

Грузия подава молба за членство в Европейския съюз


Иракли Кобахидзе
Иракли Кобахидзе

Грузия планира да подаде молба за членство Европейския съюз (ЕС) на 3 март. От управляващата партия "Грузинска мечта - Демократична Грузия" обявиха, че решението е взето заради новите политически реалности и сигурността, която принадлежността към ЕС носи.

Грузия планираше да подаде заявлението през 2024 г., но по думите на председателя на управляващата партия Иракли Кобахидзе страната ще кандидатства по ускорена процедура поради променената ситуация в света, заради нападението на Русия над Украйна.

През юли 2021 година, президентите на Украйна, Грузия и Молдова подписаха в Батуми декларация, с която заявяват "непоколебимия стремеж" на своите страни за присъединяване към ЕС.

Държавните глави на Украйна - Володимир Зеленски, на Грузия - Саломе Зурабишвили, и на Молдова - Мая Санду, заявиха в документа, че европейската перспектива е мощен стимул за трите страни да продължат да провеждат по-дълбоки реформи.

По-рано тази седмица украинският президент Володимир Зеленски подписа молба за членство на Украйна в Европейския съюз. Зеленски каза във видеообръщение, че украинските власти апелират към ЕС за незабавното присъединяване на Украйна по специална процедура.

Впоследствие и лидерът на управляващата партия в Грузия Кобахидзе призова ЕС спешно да разгледа молбата на Тбилиси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG