Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Незабавна перспектива". Радев подкрепи приемането на Украйна в ЕС


Президентът на България Румен Радев
Президентът на България Румен Радев

Българският държавен глава Румен Радев е сред осемте президенти от страни в Източна и Централна Европа, които изразяват подкрепа за приемането на Украйна в Европейския съюз (ЕС). Това става ясно от отворено писмо, публикувано късно в понеделник.

По-рано същия ден украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е подписал официална молба страната му да бъде приета в съюза.

В своето писмо президентите на България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения призовават другите страни членки на ЕС незабавно да предоставят на Украйна статут на страна кандидатка за членство в ЕС и да започнат преговори за присъединяване.

"Силно вярваме, че Украйна заслужава да получи незабавна перспектива за присъединяване към ЕС", се казва в писмото. "В този критичен момент ние потвърждаваме нашата пълна солидарност с Украйна и нейния народ", пише още там.

В понеделник украинският президент Зеленски призова ЕС да използва специална процедура и да предостави на страната му "незабавно" членство. Той се позова на факта, че страната му в момента се отбранява от военната инвазия на Русия.

"Целта ни е да бъдем с всички европейци и, най-вече, да сме равни. Сигурен съм, че е справедливо. Сигурен съм, че е възможно", каза Зеленски.

Русия нападна Украйна в ранните часове на 24 февруари. Руските войски нахлуха от три фронта – изток, север и юг, съответно от Русия, Беларус и незаконно анексирания полуостров Крим. Агресията беше осъдена от демократичния свят, който наложи финансови санкции на Москва. ЕС, както и редица държави съобщиха, че изпращат военна помощ за Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG