Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще продължаваме преговорите". Украйна и Русия се разбраха за втора среща помежду си


Членовете на двете делегации по време на срещата им в Беларус
Членовете на двете делегации по време на срещата им в Беларус

Преговорите между Украйна и Русия, които се проведоха в понеделник в Беларус, приключиха. Делегациите на двете страни се отправиха за консултации към Киев и Москва преди провеждането на втори рунд на преговори.

„Постигнахме съгласие, че ще продължаваме с преговорите“, каза лидерът на руската делегация Владимир Медински.

Преди началото на срещата украинската делегация беше съобщила, че ще иска незабавно прекратяване на огъня и изтеглянето на руските войници от Украйна.

Малко преди началото на преговорите десетки цивилни бяха убити, а стотици други бяха ранени при ракетен обстрел в източния украински град Харков. Беше съобщено и за бомбардировка на жилищни райони срещу намиращия се непосредствено до беларуската граница град Чернигов.

По-рано в понеделник Володимир Зеленски призова руските войски да оставят оръжията си и поиска ЕС "незабавно" да предостави на Украйна членство в блока. По думи на Медински Москва иска да постигне споразумение, което е в интерес и на двете страни.

По време на преговорите върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Жосеп Борел заяви, че военната кампания на Русия „става все по-безскрупулна“. По време на пресконференция в Брюксел той каза още, че потокът от хора, които търсят спасение от войната, се увеличава все повече с всеки изминал ден.

„В тази ситуация нашата подкрепа към въоръжените сили на Украйна е ключова“, каза още Борел.

В ранните часове на 24 февруари Русия започна инвазия в Украйна. Руските войски нахлуха от три фронта – изток, север и юг, съответно от Русия, Беларус и незаконно анексирания полуостров Крим. Агресията беше осъдена от демократичния свят, който наложи финансови санкции на Русия. Европейският съюз и редица други държави съобщиха, че ще изпратят военна помощ за Украйна.

В понеделник българският премиер Кирил Петков каза, че засега правителството не е вземало решение да изпрати оръжие за Киев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG