Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Политическа или хибридна атака, свързана с младежката организация на ГЕРБ". Правителството отрече недостиг на горива


По думите на Кирил Петков паниката, която доведе до дългите опашки пред бензиностанциите в големите градове, е свързана с разпространението на снимки от страна на младежката организация на партия ГЕРБ
По думите на Кирил Петков паниката, която доведе до дългите опашки пред бензиностанциите в големите градове, е свързана с разпространението на снимки от страна на младежката организация на партия ГЕРБ

„Политическа или хибридна атака“ е била в основата на масовото зареждане на горива на потребители от цялата страна в сряда вечер. Тогава, както и сега, не е имало недостиг, както и вероятност да се стигне до такъв, а доставките на гориво текат по график. Това заяви в петък премиерът Кирил Петков след среща на правителството с Петролната и газова асоциация и производителите от „Лукойл“.

В сряда вечер пред бензиностанциите в София и в други градове на страната се извиха опашки от автомобили. Като причина за създалата се ситуация шофьорите посочиха твърдения в социалните мрежи, че цените на бензина и дизела ще се вдигнат драстично от четвъртък.

Премиерът потвърди, че в България има „големи количества в цялата система“, а всички търговци са заредени. Той добави, че единствената причина за паниката са били „снимки от няколко малки бензиностанции“, масово разпространени в социалните медии.

„[Това се е случило]Под политическа или хибридна атака. До този момент хората, които виждаме, че са организирали това, са свързани с младежката организация на ГЕРБ. И ето как използват в момента страха от войната“, каза Петков и добави, че за създадената паника не е имало никаква обективна причина. Той обвини ГЕРБ и лидерът й Бойко Борисов в опит за извличане на дивиденти от „страха на хората“. Премиерът каза още, че е постигнато съгласие, както с представителите на компаниите от сектора, така и от представителите на правителството, че оттук-насетне, при подобни случаи ще има „моментален, координиран отговор“.

По време на пресконференцията на правителството стана ясно още, че към момента няма притеснение и за газовите доставки за страната. Министерският съвет пък ще стане „точка за контакт“ с Европейската прокуратура, като по този начин сигнали от правителството ще постъпват в органа, управляван от Лаура Кьовеши без други посредници.

Министърът на енергетиката Александър Николов потвърди думите на премиера, че повишаването на цените е в рамките на нормалното и кореспондират с нивата на световните пазари. Той каза, че случилото се в петък е било своеобразен „стрес тест“, който е бил издържан.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG