Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще освободим земята си". Атаките срещу Киев и Харков продължават, но те не са превзети


Снимка, направена на 26 февруари, показва разрушенията,причинени от руски ракети в жилищен квартал на Киев. На десетият ден от войната градът продължава да е под обстрел.
Снимка, направена на 26 февруари, показва разрушенията,причинени от руски ракети в жилищен квартал на Киев. На десетият ден от войната градът продължава да е под обстрел.

Киев и Харков продължават да са под руски артилерийски огън, но не са превзети. Руски бойни хеликоптери обстреляха крайбрежния град Мариупол. Москва съобщи, че двете страни са се договорили за временно прекратяване на огъня, за да се евакуират цивилните жители на черноморския град. Украйна обаче съобщи, че руската стрелба не е спряла и временно отложи евакуацията.

Това са новините на 5 март, десетия ден от руската инвазия в Украйна.

Киев и Харков

Боевете за двата най-големи украински града - Киев и Харков, продължават, като руската армия се опитва да обкръжи столицата. Украинското издание The Kyiv Independent съобщи, че рано в събота сирените отново са зазвучали в Киев.

Предупреждения за въздушни нападения прозвучаха и в Суми, Житомир и Чернихив, призовавайки хората да се скрият в най-близките бомбоубежища. Според украинската армия Русия атакува и по въздух и използва високоточни оръжия.

Рано сутринта в събота президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди в свое видео съобщение, че все още е в Киев.

"Продължаваме да се борим. Ще защитим страната си. Ще освободим земята си", каза Зеленски.

Украинската телевизия "Украйна-24" съобщи, че руският обстрел над източния град Суми е започнал в 5ч местно време. В Харков първите експлозии са се чули още в 3ч сутринта, предаде The Kyiv Independent.

Мариупол

Рано сутринта руски бойни хеликоптери обстреляха крайбрежния град Мариупол. Пристанището на града беше обкръжено по-рано в сряда и оттогава е под обсада. Украинските власти съобщават за цивилни жертви.

През цялата нощ представители на Русия и Украйна водиха преговори за прекратяване на огъня и осигуряване на хуманитарни коридори в Мариопул и Волноваха. Целта е цивилните жители на двата града да могат да се евакуират безопасно.

По-късно Русия съобщи, че е постигнато споразумение и огънят ще бъде прекратен между 9:00 и 16:00 местно време. Евакуацията на цивилните граждани беше обявена за 11:00 ч.

Около обяд обаче украинските власти съобщиха, че руският обстрел продължава.

"Руснаците продължават да ни бомбардират и да използват артилерия. Откачено е", каза заместник-кметът на Мариупол Сергей Орлов пред Би Би Си.

От съобщение на местните власти в Телеграм става ясно, че все още има нападения в Запорожия – крайната точка на евакуация, където трябваше да бъдат отведени цивилните жители. Впоследствие евакуацията беше временно отложена.

"Няма прекратяване на огъня в Мариупол и няма прекратяване на огъня по целия път. Нашите цивилни са готови да избягат, но не могат да го направят под обстрел", каза още Орлов.

В Мариупол живеят близо 500 000 души, като достъпът до вода и електричество е прекъснат. Градът се намира точно между сепаратисткия район на Донбас и анексирания Крим. И двете територии са под руски контрол от 2014 г.

Другият град, за който трябваше да бъде осигурен хуманитарен коридор - Волнахава, също е обект на силни атаки. По думите на местни жители, цитирани от Гардиън, почти всички сгради в града са или повредени, или напълно разрушени от руски ракети.

Затваряне на небето

По-рано стана ясно, че НАТО не планира затваряне на украинското въздушно пространство.

Алиансът не разглежда като вариант зона над Украйна, забранена за полети, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Това беше потвърдено и от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Той посочи, че такова решение може да доведе до пълномащабна война на НАТО с Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски осъди лидерите на алианса зa отказа им да затворят небето над Украйна. По думите му по този начин НАТО "дава зелена светлина" на Русия да бомбардира украинските градове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG