Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сръбски крайнодесни групировки проведоха шествие в подкрепа на Русия


Шествието на 4 март е организирано от крайнодясната и антиимигрантска групировка "Народен Патрул" с помощта на други крайнодесни организации.
Шествието на 4 март е организирано от крайнодясната и антиимигрантска групировка "Народен Патрул" с помощта на други крайнодесни организации.

Няколко хиляди души се събраха в Белград в петък вечерта, за да изразят подкрепа към Русия и нейната инвазия в Украйна. Събитието беше организирано от крайнодясната антиимигрантска група „Народен патрул“ с подкрепата на други крайнодесни организации и партии.

Сърбия отказа да въведе икономически санкции срещу Русия, въпреки че президентът Александър Вучич каза на украинския посланик в Сърбия, че Белград зачита международното право и териториалната цялост на Украйна и че е готов да предостави хуманитарна помощ и да приеме бежанци.

Сърбия беше една от 141 страни в ООН, които по-рано през седмицата гласуваха за незабавно прекратяване на войната в Украйна.

По време на шествието в петък бяха изпълнени руският и сръбският химн. Във видеоматериали се виждат множество сръбски и руски знамена, а хората скандират „Сърбия, Русия, не се нуждаем от Съюза“, „Сърби и руснаци завинаги братя“, ​„Ратко Младич“ и „Косово е Сърбия“. Последният призив отрича независимостта на бившия сръбски район, която беше обявена през 2008 г.

Шестващите също така носят снимки на руския президент Владимир Путин и плакати със символа Z – един от знаците върху военната техника на руската армия, воюваща в Украйна.

Белград, 4 март, 2022
Белград, 4 март, 2022

Организатори на протеста са излъчили и видеосъобщение от Денис Гариев, който призовава гражданите на Сърбия да помогнат за „възстановяването на Русия в историческите ѝ граници“. Гариев е един от лидерите на екстремистката организация „Руско имперско движение“, което САЩ определя като глобална терористична заплаха. Гариев е обявен за глобален терорист от Щатите през 2020 г.

Освен че има културна и историческа връзка с Русия, Сърбия е и енергийно зависима от Кремъл. Към момента тя е вероятно единствената страна в Европа, която продължава да изпълнява полети до Москва, като сръбската Air Serbia дори увеличава капацитета си вследствие на забраните, наложени от ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG