Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Подкрепа за всички украинци". Петков разговаря със Зеленски


Премиерът Кирил Петков
Премиерът Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков е изразил подкрепа към всички украинци и адмирации към украинския президент Володимир Зеленски в телефонен разговор. Това стана ясно от съобщение на пресцентъра на Министерския съвет в събота вечер.

Разговорът се е състоял на десетия ден от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Редица европейски страни вече изпратиха свои оръжия, за да подпомогнат украинските военни. За момента България отказва да го направи.

През последните дни се появи информация на украинските власти в социалните мрежи, че България изпраща 16 свои изтребителя. Петков опроверга твърденията, като уточни че в страната не е наличен такъв брой изтребители.

В телефонния разговор Петков е поздравил Зеленски за лидерството и куража, които всеки ден демонстрира, "давайки сила на украинския народ, изправен пред братоубийствена война". Също така е подчертал, че бягащите от войната "ще бъдат посрещнати у нас така, че да се чувства като у дома си, а българските институции ще им окажат необходимата помощ".

Петков е информирал украинския президент и за хуманитарната помощ, която България изпраща за Украйна като болнично-медицинско оборудване и лекарствени продукти. Зеленски от своя страна благодари за подкрепата на България.

Петков заема еднозначна позиция по отношение на войната в Украйна от самото ѝ начало. Това доведе до разрив с бившия министър на отбраната Стефан Янев по повод негови позиции, които бяха приети от много политици за компрометиращи България като член на НАТО и ЕС.

В началото на седмицата постът на Янев беше зает от Димитър Заков, дългогодишен дипломат и представител на България в НАТО, който се разграничи от позицията на предшественика си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG