Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радио Свободна Европа прекратява дейността си в Русия след атаки от Кремъл


Логото на Радио Свободна Европа/Радио Свобода
Логото на Радио Свободна Европа/Радио Свобода

Радио Свободна Европа/Радио Свобода преустановява дейността си в Русия, след като местните данъчни власти започнаха процедура по несъстоятелност срещу руската служба на РСЕ/РС в петък и полицията засили натиска върху нейни журналисти.

Това се случва дни, след като руският президент Владимир Путин подписа закон, който отрежда присъда от 15 години затвор за журналисти, които не следват позицията на Кремъл за войната в Украйна.

Президентът и главен изпълнителен директор на РСЕ/РС Джейми Флай каза, че решението "е било наложено" на компанията"от режима на Путин като посегателство над истината".

"След години на заплахи, сплашване и тормоз над нашите журналисти Кремъл, опитвайки се отчаяно да предотврати руските граждани да узнаят истината за нелегалната му война в Украйна, сега брандира честни журналисти като предатели на руската държава", казва Флай в свое изявление в събота.

По негови думи РСЕ/РС ще продължи да разширява работата си за руската аудитория. "Ще използваме всяка възможна платформа, с която можем да достигнем до тях във време, в което те се нуждаят от нашата журналистика повече от всякога", казва Флай.

Други големи международни медии също преустановиха дейността си в Русия в събота, включително BBC News, CNN, Bloomberg News, канадската национална CBS и немските ARD и ZDF.

Руските власти засилиха натиска върху медиите, като ги заплашват във връзка с работата им по инвазията и теми като силната съпротива, която оказват украинците въпреки надмощието на руските военни сили.

На 3 март една от най-известните руски радиостанции Ехо Москва обяви прекратяване на дейността си, поне временно, след като е била свалена от ефир вследствие на отразяването на войната.

През последните дни девет от рускоезичните сайтове на РСЕ/РС бяха блокирани, след като медията отказа да се съобрази с изискванията на правителството за изтрие информация за руската инвазия в Украйна. Сред тях са рускоезичните North.Realities, Siberia.Realities, Idel.Realities, и Caucasus.Realities.

На 28 февруари Русия блокира достъпа до още два сайта на компанията, един от които Current Time - денонощна дигитална и телевизионна мрежа, управлявана от РСЕ/РС в кооперация с VOA.

РСЕ/РС произвежда съдържание за руската аудитория от 1953 г. и поддържа свои офиси на територията на страната от 1991 г., когато е основана редакцията в Москва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG