Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия блокира достъпа до независими медии, Фейсбук и Туитър и криминализира "фалшивите новини" за войната


Сайтовете на Радио Свободна Европа/Радио Свобода в Русия са сред блокираните от руските регулатори
Сайтовете на Радио Свободна Европа/Радио Свобода в Русия са сред блокираните от руските регулатори

Руският медиен регулатор Роскомнадзор обяви, че е „ограничил“ достъпа до уебсайтовете на независими медии в страната. Това е поредната стъпка в опита на Русия да ограничи информацията за войната в Украйна.

В ранните часове на 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви началото на „военна операция“ в Донбас. Руските войски нападнаха територията на Украйна от 3 точки – Беларус от север, Русия от изток и незаконно анексирания през 2014 г. полуостров Крим от юг. Бяха завладени няколко големи украински градове, убити са хиляди руски и украински войници, а в последните дни руските атаки доведоха до смъртта и на стотици цивилни.

От четвърти март са блокирани множество сайтове на Радио Свободна Европа/Радио Свобода, сайтовете на Би Би Си, Дойче веле, Фейсбук и Туитър. Блокирани са също и магазините за онлайн апликации на Гугъл и Епъл, пишат от организацията за наблюдение на интернет GlobalCheck. Част от сайтовете все още са достъпни за абонати на Ростелеком, отбелязват от GlobalCheck.
Сред блокираните медии е още независимият сайт „Медуза“. В страната вече затвориха други независими медии като „Ехото на Москва“ и телевизията „Дъжд“.

Остава неясно защо са били блокирани и социалните мрежи и магазините за апликации. От месеци Кремъл започна множество спорове с тях по отношение на начина, по който се обработва информацията на потребителите.

От седмица руското правителство отправя заплахи за затваряне към Свободна Европа и други медии заради отразяването на войната, която Русия започна в Украйна. Преди дни Роскомнадзор изпрати съобщение до руската редакция на Свободна Европа – Радио Свобода. В него регулаторът твърдеше, че медията „разпространява умишлено фалшива информация за т.нар. атака на Русия срещу Украйна“ по начин, по който „се всява паника сред хората“.

Русия продължава да твърди, че провежда „специална операция“, която е за защита на местното рускоговорящо население и цели „демилитаризация и денацификация“ на Украйна.

В същото време комисия в долната камара на руския парламент одобри законодателна промяна, с която се криминализира разпространението на „фалшиви новини“ във връзка с военните действия. Очаква се поправката да бъде добавена в отделен член в Наказателния кодекс на страната, с който „да се предотврати дискредитирането на въоръжените сили на Руската федерация по време на техните операции, които целят да защитят интересите на Руската федерация и нейните граждани, запазването на международния мир и сигурността“.

Предвиждат се наказания с до 10 години затвор, а нарушения, които имат „сериозни последици“, се наказват с 15 години лишаване от свобода. Очаква се промените да бъдат обсъждани и евентуално гласувани в петък.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG