Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Той звучи като откачен". Има ли здрав разум зад решенията на Путин


Президентът на Русия Владимир Путин
Президентът на Русия Владимир Путин

Много хора не вярваха, че той изобщо ще нападне Украйна. След началото на войната все повече хора се питат дали той е способен да взима рационални решения. Или вече е повярвал на собствената си пропаганда?

Когато през април 2014 г. Русия превзе Крим и подпомогна сепаратистите в Източна Украйна, опозиционният политик Борис Немцов използва доста груби думи по адрес на президента Владимир Путин и предположи, че той е умствено неуравновесен.

Немцов активно се противопостави тогава на руската агресия в Украйна. Той беше убит край стените на Кремъл няколко месеца по-късно, през февруари 2015 г.

Седем години по-късно Путин започна пълномащабна и непровокирана война срещу Украйна. Неговите думи и действия в седмиците преди инвазията, както и в първите дни след изстрелването на първата ракета на 24 февруари, накараха много хора да си задават един незаобиколим въпрос: дали той се държи рационално?

За много хора самият факт на инвазията предполага, независимо дали е с разума ли или не, че Путин взима решения на базата на променлива смес от емоции и погрешно тълкуване на фактите, което досега доведе до ненужни кръвопролития, а вероятно ще доведе и до още.

В момента е ясно, че "той е изцяло откъснат от реалността. Това е трагедия", коментира в Туитър експертът по Русия Марк Галеоти.


Путин отдавна е приеман за прагматичен, пресметлив и хладнокръвен играч, който последователно преследва целите си.

Но подпалването на война може да означава и нещо друго. Неговата фиксация във връщането на Украйна, три десетилетия след разпадането на Съветския съюз, изглежда го е заслепила.

"Засега е ясно, че Путин е дал предимство на собствената си мания пред интересите на Русия", написа Кадри Лийк, старши изследовател в Европейския съвет по външна политика. Нейната статия е озаглавена "Маниакалната война: защо Путин рискува бъдещето на Русия".

Решението на Путин да започне масирано военно нападение срещу страна, чието население той определя като "едно" с руснаците, е върхът на безразсъдството, коментира Оксана Шавел, професор по политически науки от Университета Туфтс в Харвард.

Друго вероятно обяснение е, че Путин е преценил нападението като най-добрия инструмент за постигане на целта - т.е. че действа рационално, но пък е стъпил на напълно сбъркани претенции, вярвания и предположения, коментира Джулия Лоф от американското издание PuckNews.

Путин от години демонстрира своето желание да постави Украйна под контрола Москва. Той започна подготовката за инвазията още миналата пролет, като увеличи войските в близост до границата с Украйна. След това започна да добавя нови и нови войски.

"Той звучи като откачен"

Докато светът наблюдаваше с трепет, а Съединените щати предупреждаваха за предстоящо нападение, много хора вярваха, че Путин все пак ще се въздържи. И така стигнахме до смайващата реч миналата седмица, която разсея всички илюзии.

В обръщението си от 21 февруари Путин отново представи Украйна като нелегитимна страна, която няма право на суверенитет и не трябва изобщо да съществува, освен ако не е обвързана с Русия.

Той отново повтори невярното твърдение, че украинското правителство извършва "геноцид" в Донбас, който се контролира от подкрепяните от Русия сепаратисти. Войната там е довела до над 13 200 жертви от 2014 година насам.

От 21 февруари Путин добавя още реплики, които увеличават притесненията за неговия здрав разум. На 25 февруари, ден след началото на инвазията, той напълно неоснователно и изненадващо нарече правителството на президента Володимир Зеленски "банда наркомани и неонацисти".

Още по-красноречив беше призивът му към украинските военни да завземат властта в страната. Този съвет демонстрира пълното неразбиране за състоянието на духа на украинците и отношението им към Русия, след като от осем години живеят под агресията на Кремъл.

За хората, които следят Путин и са го срещали на живо, последните му изказвания говорят за потресаваща промяна.

"Гледам и слушам Путин повече от 30 години. Той се промени", коментира Майкъл Макфол, посланик на САЩ в Русия от 2012 до 2014 г. и професор в Станфорд. "Той звучи напълно откъснат от действителността. Той звучи като откачен".


Дори след анексирането на Крим през 2014 г., "Путин винаги ми изглежда като напълно прагматичен лидер", коментира пред Гардиън Татяна Становая, експерт по Кремъл и основател на московската аналитична компания R.Politik.

"Но сега, когато тръгна с тази война срещу Украйна, решението е изцяло емоционално, не е рационално."

Сенаторът републиканец от Флорида Марко Рубио, който е зам.-председател на сенатската комисия по разузнаване, намекна, че разполага с класифицирана информация за душевното състояние на Путин.

"Бих искал да мога да споделя повече, но засега мога да кажа, че за много хора е напълно очевидно, че нещо не е наред с Путин", написа той в Туитър.


В подкрепа на въпросите за здравия разум на Путин е и фактът, че по време на пандемията от COVID-19 той се среща само с тесен кръг съветници, повечето от които са хардлайнери.

Това означава, че решения се взимат с участието на много малко хора и на базата на информация, която може да е непълна, неточна или филтрирана според пристрастията на близките съветници.

"Основни грешки"

Извън най-тесния кръг, Путин може да бъде податлив към окуражения от подмазвачи, независимо дали са послушни депутати или медийни шефове, които разпространяват неговата пропаганда включително и пред него. Така се получава омагьосан кръг, който да е оформил решението за Украйна.

Много наблюдатели казват, че руската военна кампания вероятно напредва много по-бавно в сравнение с плановете на Путин. Кадрите на изгорени руски машини и убити войници само засилват това впечатление.

"Очевидно, засега можем да правим само предварителни заключения, но руските военни допускат някои основни грешки от стратегическо до тактическо равнище", коментира Роб Лий, бивш американски пехотинец и изследовател на войната в Кингс колидж в Лондон.

"Путин постави армията си в много лоша ситуация, с нереалистични цели и без предупреждение", написа Лий в Туитър.

Руската военна кампания "изглежда ужасно", защото почива на "налудни" предположения. Така мисли Майкъл Кофман, директор за руските изследвания в центъра CNA в САЩ.

Липса на точна информация и наличието на клакьори в държавните медии и парламента, които повтарят неговите твърдения за ситуацията в Украйна - изглежда това разклаща способността на Путин да преценява ситуацията и да планира ефективно.

"Той се опита да проведе кратка операция, надявайки се украинците да се предадат - от върха на командването до отделните войници. Вероятно лудият наистина е разчитал на психологическо и морално предимство", коментира Максим Трудолюбов, главен редактор на "Досие Русия" в американския Kennan Institute.

Путин "отказа да разбере, че това "предимство" е измислено от собствените му телевизии. От години неговите телевизии и медии имаха един основен зрител - самият той", пише Трудолюбов.

"Той се отрови от собствените си лъжи".

XS
SM
MD
LG