Връзки за достъпност

Извънредни новини

Москва застрашава преговорите за ядрена сделка с Иран, твърди висш ирански служител


Иранското знаме пред Международната агенция за атомна енергия към ООН (МАГАТЕ) със седалище Виена, Австрия.

Висш представител на иранските власти критикува Кремъл за това, че обвързва санкциите срещу Москва с одобрението на ревизирана ядрена сделка с Техеран.

Преди дни Иран съобщи, че се е договорила с Международната агенция за атомна енергия към ООН да се разрешат пречките, които възпрепятстват преговорите на Техеран със световните сили във Виена. Целта на тези преговори е да се възстанови ядрената сделка с Иран, прекъсната през 2015 г.

По думите на висш представител на иранските власти пред Ройтерс през последните няколко дни руската страна в преговорите изисква гаранции от Вашингтон в преговорите.

Коментарът е по повод изказване на руския външен министър Сергей Лавров от петък. По думите на Лавров Москва търси гаранции от Вашингтон, че "настоящият процес на санкциониране, започнат от САЩ, няма да навреди по никакъв начин на правото на свободна и пълноценна търговия, както и икономическа, инвестиционна и военно-техническа кооперация с Иран".

"Това означава, че като променя позицията си в преговорите във Виена, Русия иска да подсигури интересите си на други места", казва иранският висш служител. "Този ход не е конструктивен за преговорите".

Русия е една от страните, подписали оригиналната сделка през 2015 г., която осигурява облекчаване на икономическите санкции за Иран в замяна на рестрикции в противоречивата ѝ ядрена програма. Другите страни по сделката са САЩ, Великобритания, Франция, Китай и Германия.

През 2018 бившият президент на САЩ Доналд Тръмп оттегли страната си от сделката и по този начин отново влязоха в сила тежки санкции за Иран.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG