Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран поиска гаранции, че европейските страни и САЩ няма да излязат от ядрената сделка


Всички 250 членове на парламента подписаха писмото до президента Ебрахим Раиси.

Иранските законодатели призоваха президента Ебрахим Раиси да получи гаранции от Съединените щати и три европейски държави, че те самите няма да напуснат ядреното споразумение. То се предоговаря във Виена. За това съобщиха иранските държавни медии на 20 февруари.

В писмо до Раиси те заявяват, че САЩ и европейските страни в ядрената сфера - Великобритания, Франция и Германия - също трябва да гарантират, че няма да задействат механизма, съгласно който санкциите срещу Иран ще бъдат незабавно възстановени, ако страната наруши споразумението.

Преговарящите от Иран и останалите страни по споразумението, които са Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай, работят за съживяване на споразумение от 2015 г., което предоставя облекчаване на санкциите срещу Иран в замяна на ограничаване на ядрената програма.

Съединените щати участват косвено в преговорите, защото се оттеглиха от сделката през 2018 г. при тогавашния президент Доналд Тръмп. Президентът Джо Байдън до момента е давал да се разбере, че иска да се присъедини отново към споразумението.

В началото на годината петте водещи ядрени сили в света Франция, САЩ, Русия, Китай и Великобритания подписаха декларация, че се ангажират с това да спрат разпространението на атомни оръжия и да направят всичко възможно да гарантират, че ядрена война никога няма да има.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG