Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стрелбата продължава. Близо 400 хиляди души останаха блокирани в обсадения Мариупол


Дете на 18 месеца почина по време на престрелките 
Дете на 18 месеца почина по време на престрелките 

Вторият опит за евакуация на цивилни от обсадения украински град Мариупол се провали. Подкрепяните от Русия сепаратисти и украинските власти се обвиняват взаимно, че не са създали хуманитарен коридор за напускане града.

Около 400 000 жители на града са в капана на руските сили. Евакуацията им трябваше да започне по обяд на 6 март при временно прекратяване на огъня, което да продължи до 21 часа местно време.

Съветникът на украинското министерство на вътрешните работи Антон Геращенко каза, че планираната евакуация по определените хуманитарни коридори е спряна поради продължаващия руски обстрел.

Агенцията "Интерфакс" цитира служител на сепаратистката администрация в Донецк, който обвини украинските сили, че не са спазвали прекратяването на огъня. Сепаратисткият служител каза, че само около 300 души са напуснали града.

Гъст дим се издига от сграда в града, улучена от руска ракета
Гъст дим се издига от сграда в града, улучена от руска ракета

По-рано украинските власти обявиха, че планират да евакуират над 200 000 души от Мариупол.

В събота първият опит за извеждане на цивилното население се провали заради неспиращия обстрел.

Руската инвазия в Украйна навлезе в 11-я си ден. В събота и неделя боевете в много части на Украйна продължиха, причинявайки смърт, разрушения и принуждавайки над 1,5 млн. души да напуснат страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG