Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Спирането на огъня беше лъжа". Ракетите се увеличават, а пътищата за евакуация стават по-малко


Къща в градчето Ирпин близо до Киев, 4 март. Снимката е илюстративна.

Въздушните удари се засилват. Южната граница на Украйна се стеснява, а евакуацията става все по-трудна. В неделя беше осуетен вторият опит да бъдат евакуирани цивилни граждани на Мариупол и Волноваха дни след като Русия се съгласи да бъдат осигурени хуманитарни коридори за безопасна евакуация.

Това са основните събития от единадесетия ден на войната в Украйна.

Напрежение по южния фронт

Украинските отбранителни сили отчитат признаци, че Русия се е съсредоточила върху южния фронт на страната, за да я откъснат от Черно море. В подкрепа на това е и предупреждение на президента Володимир Зеленски от неделя, че се очакват бомбардировки над Одеса.

За момента югозападният град е по-слабо засегнат от конфликта. Въпреки това е следващият голям град по украинското крайбрежие, незавладян от Русия. Засега руската армия владее териториите от границата с Русия до Херсон, като е обсаден и пристанищният град Мариупол.

"Готвят се да бомбардират Одеса. Одеса! Руснаците винаги са идвали в Одеса. Винаги са чувствали само топлина, искреност. Бомби срещу Одеса? Артилерия срещу Одеса? Ракети срещу Одеса? Това ще е военно престъпление. Историческо престъпление.", каза Зеленски, цитиран от Дневник.

Украински граждани опитват да преминат под съборен от въздушни удари мост в градчето Ирпин на северозапад от Киев. 5 март, 2022.
Украински граждани опитват да преминат под съборен от въздушни удари мост в градчето Ирпин на северозапад от Киев. 5 март, 2022.

Едновременно с черноморието битки продължава да има и във вътрешната част на страната, като руската армия все по-често прибягва до въздушни удари. Един от обстрелваните градове както с въздушни удари, така и с артилерия, е Ирпин, малко селище на северозапад от Киев. Там са били убити най-малко трима души от руски минометни снаряди, изстреляни към мост, който жителите са използвали, за да се опитат да избягат.

Бомбардировки има и в североизточните градове Суми и Харков, където евакуацията става все по-трудна.

Над 1.5 милиона избягали

Броят на украинските граждани, избягали от страната вследствие на инвазията, вече надхвърля 1,5 милиона. Данните на ООН са от неделя, едва единадесетия ден от началото на войната на 24 февруари. Върховният комисар на Агенцията на ООН за бежанци Филипо Гранди определи това като най-бързо разрастващата се бежанска криза в Европа от Втората световна война насам.

Мариупол

В неделя приключи и вторият неуспешен опит за евакуация на цивилни от Мариупол. Тогава беше договорен втори хуманитарен коридор от Мароупол и Волноваха към Запорожия, след като в събота първият беше възпрепятстван.

Според украинските власти причината е, че огънят на територията на коридора не е бил спрян в обещаните часове.

"Точно когато бяхме готови да потеглим с колата, бомбардирането започна отново. Чух експлозии наблизо, пренесох всичко обратно горе в апартамента. Оттам можех да видя пушек над града и над магистралата към Запорожия", казва 27-годишният компютърен специалист от Мариупол Максим пред Би Би Си.

Междувременно запасите на цивилните се изчерпват. "Днес полицията отвори магазините и каза да вземем всичко, защото хората нямат храна и вода", добавя Максим. "Спирането на огъня беше лъжа, едната страна никога не е планирала да спира стрелбата".

Руската армия от своя страна обвинява "украинските нацисти", че не са пуснали гражданите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG