Връзки за достъпност

Извънредни новини

Митрофанова се е извинила на Кирил Петков. Посолството прави "филоложко-философска експертиза"


Елеонора Митрофанова в кабинета на премиера Кирил Петков
Елеонора Митрофанова в кабинета на премиера Кирил Петков

Посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова се е извинила на министър-председателя Кирил Петков по повод публикация на посолството, съобщи Министерският съвет. Това стана в неделя, след като Митрофанова се е срещнала с премиера по негова покана.

Става дума за публикация на страницата на руското посолство във Фейсбук от 28 февруари. В нея се казва, че дипломатическата мисия вече има и свой канал в Telegram, а не само във Фейсбук, и че това е направено “във връзка с информационната агресия от Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги”. Митрофанова беше обвинена от много българи, че нарича по този начин българите и държавата като цяло.

Първоначалния вариант на публикацията на страницата на руското посолство.
Първоначалния вариант на публикацията на страницата на руското посолство.

На срещата Петков е призовал посланичката да се придържа към общоприетите норми на дипломатическо общуване. Той също така е настоял посолството на Руската федерация да не се намесва във вътрешната политика на България и е изразил възмущение, че в официалния си поздрав към страната по повод 3 март руското посолство оприличава войната в Украйна с Освобождението на България.

“Нашата признателност към руския народ за Освобождението не може да бъде принизявана чрез сравнения с днешната братоубийствена война в Украйна”, е казал Петков.

Междувременно противоречивата публикация на страницата на посолството във Фейсбук е променена, като българският превод на съобщението е изтрит. На негово място пише, че "в момента българския превод на публикацията е подложен на филоложко-философска експертиза".

Поведението на Елеонора Митрофанова предизвика редица полицити, включително и от управляващата коалиция, да призоват тя да бъде обявена за персона нон грата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG