Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ще остане ли в България Елеонора Митрофанова


Елеонора Митрофанова казва, че "тук имаме голяма подкрепа, но правителството е абсолютно проамериканско”.
Елеонора Митрофанова казва, че "тук имаме голяма подкрепа, но правителството е абсолютно проамериканско”.

Елеонора Митрофанова се отличава от останалите посланици в София. Тя и ръководеното от нея посолство често говорят остро, а много българи приемат думите ѝ за обидни. Сега има призиви тя да бъде обявена за персона нон грата.

Тя не отиде в Министерството на външните работи, когато я повикаха. Нейното посолство намеква, че българите са подлоги. Тя самата твърди, че българският народ подкрепя Кремъл за разлика от "абсолютно проамериканското" си правителство. Сравнява Освобождението на България от 1878 г. с руската военна агресия в Украйна днес.

Досега никой чуждестранен посланик в София не си е позволявал нещо подобно.

Вероятно това е причината вече да звучат призиви за изгонването на посланичката на Русия Елеонора Митрофанова от България. Те идват не само от граждани в социалните мрежи, но и от политици, включително от управляващата коалиция.

Това не е обичайното поведение на посолствата на Русия в други държави.

Под нейното ръководство Фейсбук страницата на руското посолство се превърна в непознат по други земи инструмент. Публикациите там често са с остър и поучителен език. Дори обиден, според много хора. Това не е обичайното поведение на посолствата на Русия в други държави.

Дипломати, с които Свободна Европа разговаря, определиха поведението ѝ като недопустимо. Дългогодишният посланик Стефан Тафров призова българското правителство да изгони Митрофанова, защото нейните действия и думи противоречат на Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Засега Министерството на външните работи в София не коментира темата. Свободна Европа изпрати въпроси, но до редакционното приключване на текста отговори не бяха получени.

“Подлоги”

Думата “подлога” означава съд, който се подлага под неподвижен човек за ходене по нужда в леглото. Според тълковния речник обаче, тази дума се използва и като обида за човек, който се подлага на другите, блюдолизец, подметка.

Много българи приеха, че Елеонора Митрофанова нарича с тази дума тях и тяхната държава.

Повод за това стана публикация на страницата на руското посолство във Фейсбук от 28 февруари. В нея се казва, че дипломатическата мисия вече има и свой канал в Telegram, а не само във Фейсбук, и че това е направено “във връзка с информационната агресия от Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги”.

Публикацията от 28 февруари още е на страницата на посолството във Фейсбук.
Публикацията от 28 февруари още е на страницата на посолството във Фейсбук.

България е съюзник със САЩ в НАТО и участва в решенията на Европейския съюз за санкциите срещу Русия, въвеждани заради нападението над Украйна.

На 2 март Министерството на външните работи изпрати нота до посолството на Русия заради публикации, които съдържат “обидни квалификации и внушения спрямо Република България и нейните съюзници”. В нотата пише, че София приема тези думи като “недвусмислена обида към Република България в качеството ѝ на страна на акредитация”. София настоя посолството да премахне публикациите и да поднесе извинения.

В изпратената нота не се посочва конкретна публикация, но описанието съвпада, а и никой не се съмнява, е става дума за поста с думата “подлоги”.

Извинение не е поднесено. Публикацията не е премахната и все още е на страницата на руското посолство във Фейсбук.

Фейсбук страница като никоя друга

Последните публикации на посолството на Русия във Фейсбук не идват от нищото. Страницата на дипломатическата мисия е видимо по-активна от тази на останалите посолства. По-активна е и в сравнение с поведението на руски посолства в други държави.

Например, в Чехия съобщенията са предимно консулски, съдържат основни политически позиции на Кремъл, както и много снимки от Олимпиадата. Посолството в Румъния дори няма своя страница във Фейсбук.

В България е различно. На 1 март посолството реши да образова българите с произхода на израза “Слава на Украйна”. Той се използва като знак на солидарност от всички, които протестират срещу руската агресия. След кратка историческа справка, посолството призовава хората да се замислят “не се ли приравняват онези, които днес използват този лозунг, с убийци-бандеровци”. Степан Бандера е украински националист, който е сътрудничил с нацистите. Заради това често Кремъл нарича всички украинци "нацисти" и "бандеровци".

Два дни по-рано посолството оцени отразяването на ситуацията около Украйна в българските медии като “агресивна антируска пропаганда, фейкове и неприкрити глупости”.

Още ден по-рано посолството реагира на решението на българското правителство да затвори въздушното пространство за всички руски самолети. Публикацията във Фейсбук предупреждава за намаляване на руските туристи, а приложената снимка е от летището в Анталия, Турция. Коментиращи поста разчетоха това като заплаха, че Русия ще пренасочи своите туристи от България към Турция.

На 25 февруари пък, само ден след началото на руската война в Украйна, Митрофанова се срещна с обвиняемия за шпионаж в полза на Русия Николай Малинов. Фейсбук страницата съобщи, че двамата са обсъдили подготовката на отбелязването на “145-ата годишнина от началото на Руско-турската война 1877-1878 г.” Важно уточнение - 145-ата годишнина е след една година.

Попитахме посолството дали публикациите във Фейсбук отразяват официално позицията на Елеонора Митрофанова, дали са лична позиция или са съгласувани с Министерството на външните работи на Руската федерация. Не получихме отговори.

Националният празник

Във видео обръщение за Националния празник на България, 3 март, посланик Митрофанова сравни Освобождението от 1878 г. с днешната руска военна агресия срещу Украйна. Тя посъветва българите да гледат на войната в Украйна като на руско-турската освободителна война.

Тъй като се придържа към официалната позиция на Кремъл, Митрофанова нарече войната “операция” и посочи като нейно място само Донбас, въпреки че руската армия атакува цяла Украйна.

Няколко часа по-рано по държавния новинарски канал Россия24 беше излъчено интервю с Митрофанова. В него посланичката казва, че "[българският] народ като цяло се отнася добре към Русия. Тук имаме голяма подкрепа, но правителството е абсолютно проамериканско”.

Само два дни по-рано “Алфа рисърч” публикува проучване, което показва, че твърдението на Митрофанова не е вярно. Нападението на Москва срещу Украйна рязко е променило настроенията на българите спрямо Путин и Русия и отрицателните оценки преобладават.

В интервюто си за Россия24 посланик Митрофанова казва, че очаква държавите в ЕС да изгонят дипломати.

“Доколкото дипломати бяха изгонени от Ню Йорк, не изключвам подобни мерки да бъдат предприети от други европейски страни”, каза тя, а думите ѝ бяха цитирани от всички руски агенции.

Засега официална София не казва дали ще предприеме нещо спрямо Митрофанова. Така не знаем дали няма да се окаже, че в цитираното интервю тя не е предрекла собствената си съдба.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG