Връзки за достъпност

Извънредни новини

Болници, училища, блокове, пътища. Ще прибегне ли Путин до тактиката на "изгорената земя"?


Руският президент Владимир Путин може да пристъпи към "тотална война", след като плановете му за блицкриг [светкавична война] не се увенчаха с успех. Такава теза изказа пред Свободна Европа бившият служебен министър на отбраната и бъдещ посланик на България в САЩ Георги Панайтов.

Според него президентът на Руската федерация е очаквал да бъде посрещнат от украинците с "хляб, сол и цветя", което да му донесе мълниеносна победа, но армията му се е натъкнала на отпор от страна на украинците.

Ако Путин пристъпи към тотална война, Панайотов смята, че е възможно да бъде приложена тактиката на "изгорената земя". "Това означава, че се ликвидират цивилни граждани и се унищожава цивилна инфраструктура – жилищни блокове, пътища, канали, водоснабдяване, болници, училища. Нищо да не остане там", обясни той.

Бившият военен министър смята, че в момента макар че се поразяват цивилни цели от страна на руската армия в Украйна, това не е "тотална война". Обяснението за поразените населени места и жилищни сгради според Панайотов е, че руската армия не води прецизни атаки и военни действия. "Тя не разполага с толкова богат арсенал от прецизни въоръжения и прецизни оръжия", коментира той.

По думите му прецизните оръжия на руснаците като крилати ракети са на привършване. "Каква е опцията, когато ти свършат точните оръжия? Използваш всичко останало, което не е точно, а което просто разрушава и убива наред, сее смърт и ужас навсякъде", допълни Панайотов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG