Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската централна банка ограничи тегленето от валутни сметки


Руската централна банка ограничи правото на гражданите да разполагат с валутните си сметки. Като допълнителна антикризисна мярка Москва ограничи тегленето на повече от 10 000 долара през следващите шест месеца (към момента това се равнява на около 1,350 млн. рубли). Ако някой иска да изтегли по-голяма сума, тя ще му бъде изплащана в рубли.

В същото време влиза в сила и забрана за обмяна на рубли срещу чужда валута.

Търговията с акции на Московската борса остана до голяма степен затворена в сряда по нареждане на централната банка. За последен път акции в Москва се търгуваха на 25 февруари, след което централната банка ограничи търговията.

В опит да овладее кризата централната банка увеличи повече от два пъти основния си лихвен процент до 20 на сто, а правителството въведе мерки за подкрепа. Рублата вече е с около 30 на сто по-ниска спрямо долара в Москва, откакто Русия нападна Украйна на 24 февруари.

Заради агресията срещу Украйна редица западни държави въведоха санкции срещу Русия. Във вторник Съединените щати наложиха пълна забрана на вноса на руски петрол, газ и въглища в страната. В същото време британското правителство реши постепенно да прекрати вноса на руски петрол и петролни продукти в Обединеното кралство до края на 2022 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG