Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нов мощен удар". САЩ и Великобритания забраниха вноса на руски петрол


Джо Байдън огласи във вторник решението на САЩ да забранят вноса на петрол, газ и въглища от Русия
Джо Байдън огласи във вторник решението на САЩ да забранят вноса на петрол, газ и въглища от Русия

Съединените щати налагат пълна забрана на вноса на руски петрол, газ и въглища в страната, потвърди във вторник американският президент Джо Байдън. Това е поредна порция от безпрецедентните санкции, с които Западът отговаря на военната инвазия на Русия в Украйна, започнала на 24 февруари.

В същото време британското правителство реши постепенно да прекрати вноса на руски петрол и петролни продукти в Обединеното кралство до края на 2022 г., съобщи Би Би Си.

По думите на Байдън с този ход “американският народ ще нанесе нов мощен удар” на управлението на руския му колега Владимир Путин. “Ние няма да участваме в субсидирането на войната на Путин“, заяви американският държавен глава, цитиран от Би Би Си.

Въпреки нарастващите страхове от покачване на цените на газа, този ход има подкрепата на демократите и републиканците в САЩ. В понеделник висши републиканци и демократи в Конгреса обявиха двупартийно споразумение за прекратяване на нормалните търговски отношения с Русия и Беларус.

Около 8% от вноса на петрол и рафинирани продукти в САЩ идват от Русия, докато във Великобритания Русия съставлява около 6% от вноса на петрол.

Европейският съюз много повече разчита на руската енергия и затова вече обяви, че ще премине към алтернативни доставки и ще разшири по-бързо чистата енергия, за да запълни недостига, за да стане Европа независима от руските изкопаеми горива “много преди 2030 г.“. Европейската комисия заяви, че ще намали търсенето на руски газ с две трети - в момента ЕС получава 40% от своя газ от Русия.

Мерките имат за цел да навредят на Русия, чиято икономика е силно зависима от износа на енергия. Подобно действие обаче може да доведе до покачване на цените. Страховете на инвеститорите от ембарго доведоха суровия петрол Брент до 139 долара за барел в един момент в понеделник - най-високото му ниво от почти 14 години.

Междувременно Русия предупреди, че може да затвори главния си газопровод до Германия - “Северен поток 1”, ако Западът забрани руския петрол.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG