Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Решението ни не беше правилно и се извиняваме". Shell спира да купува руски нефт и газ


Shell също така планира да прекрати участието си в газопровода "Северен поток 2", свързващ Русия с Германия.
Shell също така планира да прекрати участието си в газопровода "Северен поток 2", свързващ Русия с Германия.

Британският петролен гигант Shell се оттегля от бизнеса си в Русия и спира да купува руски нефт и газ. Това съобщи във вторник главният изпълнителен директор на компанията Бен ван Бюрден.

Новината идва на фона на заявки от страна на САЩ да забранят вноса на руски природен газ и петрол. Такива разговори се водят и между страните членки на Европейския съюз. Мярката се обсъжда като възможно разширяване на санкциите върху Русия вследствие на инвазията ѝ в Украйна.

В съобщение, публикувано във вторник, от Shell се извиниха за закупуването на руски суров петрол миналата седмица.

"Ние сме напълно наясно, че решението ни миналата седмица да закупим товар от руски суров петрол [...] не беше правилно и съжаляваме", каза главният изпълнителен директор на Shell Бен ван Бюрден. Става въпрос за товар от руски суров петрол, който компанията е закупила от швейцарския търговец Trafigura на рекордно ниска цена, предаде Ройтерс.

Освен че няма да правят нови покупки на руски петрол и газ, от Shell съобшиха още и че ще затворят бензиностанциите си в Русия и ще прекратят операциите с авиационни горива и смазочни материали. Отношенията със страната обаче няма да могат да бъдат прекратени незабавно поради дългосрочни договори и вероятните затруднения с намирането на алтернативни доставки, посочват от петролния гигант.

Миналата седмица Shell обяви, че прекратява всички свои дейности в Русия, включително проекта "Сахалин 2", в който притежава 27,5% дял и който е 50% собственост и се управлява от руската газова група "Газпром", както и дела си от почти 20 на сто в руския петролен гигант "Роснефт".

Компанията също така планира да прекрати участието си в газопровода "Северен поток 2", свързващ Русия с Германия. Германия вече обяви, че проектът е спрян като част от пакета санкции срещу Русия.

През последните две седмици стотици световни компании обявиха, че прекратяват или ограничават дейността си в Русия. Сред тях са енергийни консорциуми като Equinor, Eni, Orsted, автомобилни производители като Daimler Truck, BMW, Mercedez-Benz и технологични гиганти Apple и Microsoft.

Санкциите, които Западът наложи срещу Русия, включват още изключване на руски банки от глобална система за междубанкови преводи SWIFT, забрана за търговия с водещи руски компании, забрана за внасяне на еврови банкноти в Русия, блокиране на имуществото на руски олигарси и политици на Запад.

Русия започна война срещу Украйна на 24 февруари. От началото на инвазията над два милиона украинци са напуснали страната си в опит да избягат от сраженията. Съобщава се за стотици убити цивилни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG