Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС изключи седем руски банки от системата SWIFT и спря вноса на евро в Москва


Урсула фон дер Лайен аплодира Володимир Зеленски, който произнесе реч пред Европарламента във вторник
Урсула фон дер Лайен аплодира Володимир Зеленски, който произнесе реч пред Европарламента във вторник

Европейският съюз реши в сряда да изключи седем руски банки от основната глобална система за междубанкови преводи SWIFT и да спре вноса на еврови банкноти в Русия.

Засегнатите от решението банки са “Откритие”, “Новикомбанк”, “Промсвязбанк”, “Россия банк”, “Совкомбанк”, “Внешноекономбанк” и ВТБ.

Според решението се забраняват “продажбата, доставката, трансферът или износът на деноминирани в евро банкноти за Русия или за всяко физическо или юридическо лице, образувание или орган в Русия”. Мярката включва и правителството, и Централната банка на страната.

Забраната предвижда изключения - тя не няма да важи, когато става въпрос за внос на евро от физически лица и техните семейства за лично ползване, както и от членове на дипломатически делегации.

Слага се край и на взаимодействието, чрез инвестиции, участие или друг принос в съфинансирани проекти, с Руския фонд за преки инвестиции.

Седемте санкционирани банки са избрани, защото към тях вече са насочени санкции от Европейския съюз и други държави от Г-7, стана ясно от съобщение на Европейската комисия.

Решението беше публикувано официално в сряда, но влиза в сила в срок от 10 дни. То е “тясно координирано с международните партньори на ЕС като САЩ и Обединеното кралство”.

Планът за изваждане на някои руски банки от системата за съобщения SWIFT беше обявен през уикенда в съвместно изявление на Европейската комисия, САЩ, Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство и Канада.

Вече стана ясно, че някои страни като Полша са настоявали от системата да бъдат изключени повече банки. Засега мярката не засяга "Сбербанк".

Междувременно стана ясно, че най-голямата банка в Русия се изтегля от европейския пазар. "Сбербанк" обяви, че напуска, докато подразделенията ѝ губят средства, а клиентите теглят парите си.

Банката съобщи, че вече не може да предоставя ликвидност на европейските си подразделения, но и че капиталът ѝ качеството на активите ѝ са достатъчни, за да се правят плащания на всички вложители.

Не се уточнява как ще стане изтеглянето от Европа - чрез доброволен отказ от лиценз и банкрут или продажба на активи.

Преди ден Европейската централна банка нареди на "Сбербанк" да затвори европейски подразделения заради масовото теглене на депозити в Австрия, Словения и Хърватия, откакто Русия нахлу в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG