Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС изключи седем руски банки от системата SWIFT и спря вноса на евро в Москва


Урсула фон дер Лайен аплодира Володимир Зеленски, който произнесе реч пред Европарламента във вторник

Европейският съюз реши в сряда да изключи седем руски банки от основната глобална система за междубанкови преводи SWIFT и да спре вноса на еврови банкноти в Русия.

Засегнатите от решението банки са “Откритие”, “Новикомбанк”, “Промсвязбанк”, “Россия банк”, “Совкомбанк”, “Внешноекономбанк” и ВТБ.

Според решението се забраняват “продажбата, доставката, трансферът или износът на деноминирани в евро банкноти за Русия или за всяко физическо или юридическо лице, образувание или орган в Русия”. Мярката включва и правителството, и Централната банка на страната.

Забраната предвижда изключения - тя не няма да важи, когато става въпрос за внос на евро от физически лица и техните семейства за лично ползване, както и от членове на дипломатически делегации.

Слага се край и на взаимодействието, чрез инвестиции, участие или друг принос в съфинансирани проекти, с Руския фонд за преки инвестиции.

Седемте санкционирани банки са избрани, защото към тях вече са насочени санкции от Европейския съюз и други държави от Г-7, стана ясно от съобщение на Европейската комисия.

Решението беше публикувано официално в сряда, но влиза в сила в срок от 10 дни. То е “тясно координирано с международните партньори на ЕС като САЩ и Обединеното кралство”.

Планът за изваждане на някои руски банки от системата за съобщения SWIFT беше обявен през уикенда в съвместно изявление на Европейската комисия, САЩ, Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство и Канада.

Вече стана ясно, че някои страни като Полша са настоявали от системата да бъдат изключени повече банки. Засега мярката не засяга "Сбербанк".

Междувременно стана ясно, че най-голямата банка в Русия се изтегля от европейския пазар. "Сбербанк" обяви, че напуска, докато подразделенията ѝ губят средства, а клиентите теглят парите си.

Банката съобщи, че вече не може да предоставя ликвидност на европейските си подразделения, но и че капиталът ѝ качеството на активите ѝ са достатъчни, за да се правят плащания на всички вложители.

Не се уточнява как ще стане изтеглянето от Европа - чрез доброволен отказ от лиценз и банкрут или продажба на активи.

Преди ден Европейската централна банка нареди на "Сбербанк" да затвори европейски подразделения заради масовото теглене на депозити в Австрия, Словения и Хърватия, откакто Русия нахлу в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG