Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия обяви за "неприятелски" страните, наложили ѝ санкции заради войната. Сред тях е и България


Руският президент Владимир Путин. Снимката е архивна.
Руският президент Владимир Путин. Снимката е архивна.

Русия включи страните членки на Европейския съюз, Великобритания, Канада и други в списъка си с „неприятелски“ държави, съобщи Радио Свобода. Става въпрос за страните, подкрепили санкциите срещу Москва заради войната в Украйна.

За прав път Русия състави списък на „неприятелските“ държави през май миналата година. Първите включени в него бяха САЩ и Чехия, а новината тогава дойде на фона на обтегнатите отношения между Москва и Прага, след като чешкото правителство обвини руското военно разузнаване за взривове във военни складове през 2014 г.

Според икономиста и преподавател в Софийския университет Красен Станчев тази мярка е предназначена по-скоро за вътрешна употреба в Русия.

„Адресатът не са толкова тези държави, колкото руското общество, руската икономика и най-вече гражданите“, каза той пред Свободна Европа. „Тоест необходимо е да се дефинира врагът, така да се каже.“

След актуализацията от 7 март в списъка има 50 държави. Решението за включването на всички страни от Европейския съюз, включително и България, както и Великобритания, Канада, Япония, Швейцария, Северна Македония, Украйна и други дойде, след като те наложиха или се присъединиха към санкции срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна.

Руските компании и граждани ще могат да връщат задълженията си към кредитори от държавите в списъка само в рубли, а всички транзакции с фирми от тези страни ще трябва да бъдат одобрявани от специална комисия за контрол на чуждестранните инвестиции.

Според Красен Станчев тези мерки няма да засегнат съществено международната разплащателна система.

„Това означава прехвърляне на спестяванията и на задълженията в други валути в рубли, а това означава защита на рублата и обедняване на населението на Руската федерация“, каза той. „Но съществен ефект върху международната разплащателна система не може да има.“

Санкциите, които Западът наложи срещу Русия, включват изключване на руски банки от глобална система за междубанкови преводи SWIFT, забрана за търговия с водещи руски компании, забрана за внасяне на еврови банкноти в Русия, блокиране на имуществото на руски олигарси и политици на Запад.

Русия започна война срещу Украйна на 24 февруари. От началото на инвазията над милион и половина украинци са напуснали страната си в опит да избягат от сраженията. Съобщава се за стотици убити цивилни. ООН направи първа стъпка към търсенето на съдебна отговорност на Москва за действията ѝ в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG