Връзки за достъпност

Извънредни новини

Официално е. Русия обяви САЩ и Чехия за неприятелски държави


Флаговете на САЩ и Чехия в Прага. Снимката е архивна.
Флаговете на САЩ и Чехия в Прага. Снимката е архивна.

Руското правителство официално включи САЩ и Чехия в списък на "неприятелските" страни. До този момент такива твърдения бяха изричани само от медии, близки до Кремъл. В медийните съобщения беше споменавана и България, но тя и в петък продължава да не е обявена за такава официално.

Името на документа е "Списък", а самото решение за това кои страни да фигурират в списъка е взето от руското правителство в четвъртък, 13 май. То беше публикувано в петък следобед.

В списъка има само две държави - Съединените щати и Чехия.

Изразът "неприятелска държава" беше използван за първи път в руското законодателство през април. Тогава президентът Путин подписа указ, с който позволи да се забранява на "неприятелски страни" да наемат на работа определен процент руски граждани и граждани на трети страни.

Указът засяга само сключването на договори с дипломатическите представителства.

В петък дойде единствено уточнението за кои дипломатически мисии в Русия става дума.

Според документа САЩ вече не могат да наемат нито един човек в посолството си и в консулствата, а Чехия може да наеме до 19 души.

Дипломатическите мисии по света често сключват договори с местни граждани, които да работят като технически сътрудници, преводачи, съветници, секретари или лекари. Указът на Путин, заедно със Списъка, приет от Министерския съвет, засягат именно договорите с тези хора. Москва смята, че съответните чужди дипломати превръщат съответните руски граждани и гражданите на трети страни в шпиони.

Новината идва на фона на обгегнати отношения на Русия с Чехия. Това стана след като чешкото правителство обвини руското военно разузнаване, известно като ГРУ, в извършването на взривове във военни складове на чешка територия през 2014 г.

Чехия обяви за нежелани 18 руски дипломати, които посочи като свързани с хората, имащи отношение към взривовете. Москва, на свой ред, изгони 20 дипломати. По-нататък броят на взаимно изгонените се разрасна, като в него влязоха и други страни, които прогониха руски дипломати в знак на съпричастност с Чехия.

Кризата в руско-чешките отношения се определя като най-тежката от 53 години насам. През 1968 г. Москва и нейните съюзници от комунистическия лагер нахлуват в комунистическа Чехия, която тъкмо е направила опит да скъса с тоталитарното управление.

Отношенията между днешна Русия и САЩ последователно се влошават в последните месеци. Русия е държана отговорна за намеса в американските избори и в извършването на хакерски атаки срещу държавни институции на САЩ. Двете държави отзоваха посланиците си за консултации и взаимно изгониха дипломати.

През април руските власти забраниха на посолството на САЩ в Москва да държи на работа руски граждани и граждани на трети страни. От посолството посочиха, че това означава съкращаване на 75% от персонала в консулските служби на САЩ в Русия. По тази причина в началото на май беше прекратено издаването на американски туристически и бизнес визи.

На 14 май, когато беше публикуван списъкът с "неприятелските държави", Русия осведоми посолството на САЩ, че отлага въвеждането на забраната за наемане на руски граждани. Срокът на отлагането не е посочен, а посолството на САЩ досега не е съобщавало, че възобновява издаването на визи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG