Връзки за достъпност

Извънредни новини

Чехия изгонва още около 60 руски дипломати


Външният министър на Чехия Якуб Кулханек даде пресконференция в четвъртък
Външният министър на Чехия Якуб Кулханек даде пресконференция в четвъртък

Чехия уведоми Русия, че до края на май трябва драстично да намали броя на дипломатите си в посолството в Прага. В рамките на следващите 5 седмици те трябва да станат толкова колкото са чешките дипломати в Москва. Това съобщи в четвъртък външният министър Якуб Кулханек.

Кулханек не каза колко руски дипломати ще трябва да напуснат страната, но по-рано пред чешки медии той говори за около 60 души.

В сряда Прага постави ултиматум на Кремъл да върне изгонените 20 чешки дипломати до 12 часа днес, който не беше изпълнен.

Напрежението между двете държави започна в края на миналата седмица, когато чешкият премиер Андрей Бабиш съобщи, че имат доказателства за предполагаемото участие на руското военно разузнаване ГРУ в два взрива във военен склад във Врбетице преди 7 години. Част от унищожените материали в склада са били собственост на българския бизнесмен Емилиян Гебрев.

Прага изгони 18 руски дипломати, които са идентифицирани като агенти. Москва отговори с изгонването на 20 чешки дипломати. Това на практика парализира посолството на Чехия в Русия, защото там остават само 5 души.

Твърденията на Прага за съпричастност на руското военно разузнаване към взривяването на склада с боеприпаси във Врбетице провокираха най-големия конфликт между Чехия и Русия от 1989 г. насам. Това се случва на фона на все по-ескалиращото напрежение между Запада и Москва заради подновените боеве в Източна Украйна и струпването на руски военни в Крим и по украинската граница.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли „неоснователните обвинения” от Прага и нарече чешките действия „неразумни и вредни за двустранните отношения”. Това стана на фона на решението на чешкото правителство да отстрани руската държавна корпорация „Росатом“ от многомилиарден търг за изграждане на нов блок в атомната електроцентрала „Дуковани“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG