Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ултиматум от Прага: Русия връща чешките дипломати или остава с блокирано посолство в Чехия


Новият външен министър на Чехия Якуб Кулханек и премиерът Андрей Бабиш в сряда
Новият външен министър на Чехия Якуб Кулханек и премиерът Андрей Бабиш в сряда

Чехия предупреди Русия, че ще изгони още руски дипломати в случай, че Москва не разреши на изгонените служители на чешкото посолство да се завърнат до обяд на 22 април, четвъртък.

Ултиматумът на Чехия идва след разкритията за участие на агенти на руското военно разузнаване, известно като ГРУ, във взривовете във военен склад в южна Чехия през 2014 г., когато загинаха двама чешки граждани.

Прага изгони 18 руски шпиони, работещи като дипломати в посолството на Русия в Чехия. Москва отговори с изгонването на 20 дипломати от чешкото посолство в Русия и на практика затвори дипломатическата мисия, тъй като това са почти всички работещи там.

Чехия определи реакцията на Русия като прекомерна, защото "ние все пак сме жертвите на операциите на руските агенти", каза вицепремиерът Ян Хамачек, който до сряда изпълняваще длъжността и на външен министър.

В сряда президентът Милош Земан утвърти предложението на премиера Андрей Бабиш за нов външен министър - това е Якуб Кулханек. Той каза пред медиите, че Русия "трябва до 12 часа утре да позволи на всички изгонени дипломати да се върнат в Чешкото посолство в Москва".

"Ако не могат да се върнат, ще намаля състава на руското посолство в Прага, за да стане колкото състава в момента в чешкото посолство в Москва", каза Кулханек.

Премиерът Бабиш публикува ултиматума и на профила си във Фейсбук. "Заедно с президента и външния министър единодушно решихме да дадем на Руската федерация време до утре на обяд в 12 часа да позволи на всичките наши изгонени дипломати да се върнат в посолството на Чешката република в Москва".

Говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова каза, че Прага трябва "да остави ултиматумите за комуникация в рамките на НАТО".

"Такъв тон към Русия е неприемлив", каза тя. Кремъл отхвърля обвиненията на Чехия като безпочвени.

Чехия съобщи, че в момента има само петима дипломати в Москва, заедно с още 19 служители. Руското посолство в Прага има в момента 27 дипломати и 67 служители.

Това означава, че в четвъртък Чехия се очаква да изгони още 22 руски дипломати.

В понеделник Чехия обяви, че няма да допусне руската компания "Росатом" до участие в търга за строителството на нова ядрена мощност в Дуковани от "съображения за сигурност".

Европейският съюз и НАТО вече изказаха подкрепа за действията на Чехия. Прага поиска и "колективни действия".

Андрей Бабиш и Ян Хамачек няколко пъти споменаха името на българина Емилиян Гебрев и обясниха, че неговата "стока" във взривения склад е била предназначена за Украйна.

Фирмата на Гебрев ЕМКО първо не коментира наличието на своя продукция, но ден по-късно го потвърди директно. И в двете си съобщения обаче ЕМКО отрича версията на чешкото правителство, че въпросните муниции са били предназначени за Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG