Връзки за достъпност

Извънредни новини

Чешки медии: ГРУ е взривило военен склад, за да провали сделка на Гебрев с Украйна


Емилиян Гебрев по време на интервю в студиото на Свободна Европа през септември 2020 г.
Емилиян Гебрев по време на интервю в студиото на Свободна Европа през септември 2020 г.

Медиите в Чехия свързаха взривовете в местен военен склад през 2014 г. с опит на Русия да провали сделка на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев с Украйна.

В събота късно вечерта премиерът Андрей Бабиш обяви, че Чехия гони 18 служители от посолството на Русия в Прага. Те са били идентифицирани като агенти на цивилното и военното разузнаване на Москва. Новината дойде едновременно със съобщението, че чешките власти са разкрили предполагаемо участие на руското военно разузнаване, наричано ГРУ, във взривовете във военен склад.

В неделя чешкото правителство потвърди, че вече е осведомило партньорите си от НАТО и ЕС за разследването и го определи като основано на "недвусмислени доказателства".

На 16 октомври 2014 г. във Врбетице, в източния край Злин, избухват 50 тона складирани муниции. Два месеца по-късно на същото място избухват 13 тона муниции. Загиват двама души, които са служители на Имекс груп. Това е фирмата, която е наела дългосрочно военния склад от държавна фирма на Министерството на отбраната на Чехия. Причината за експлозиите все още е неизвестна.

Мунициите и оръжията, които са унищожени, са били предназначени за Украйна, съобщи в неделя чешко разследващо издание. Взривовете стават през есента на 2014, а през пролетта на същата година започват сраженията между подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на Украйна и украинската армия.

Как се появи името на Гебрев

Според Респект организатор на сделката е българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев. Свободна Европа направи няколко опита да се свърже с него в неделя, но засега те са неуспешни.

"Имаме обосновано предположение за участието на офицери от руското военно разузнаване ГРУ, отряд 29155, във взривяването на склад за муниции във Врбетице", каза в събота премиерът на Чехия Бабиш.

Няколко международни разследвания по-рано бяха разкрили, че същият отряд стои зад опита за убийство на българския бизнесмен Емилиян Гебрев и бившия руски агент Сергей Скрипал. В края на август 2020 г. България спря разследването, като се позова на невъзможност да открие руснаците.

През пролетта на 2015 г. Емилиян Гебрев, синът му Христо и производственият директор на завода им Валентин Тахчиев бяха отровени. В продължение на години истинско разследване нямаше. Това се промени след отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през 2018 г. в Солсбъри, Великобритания.

През февруари 2020 г. прокуратурата в София обяви за издирване трима руски граждани по обвинение за отравянето на Гебрев.

Разследващата платформа Белингкат разкри, че това са представители на същия отряд от ГРУ, точно като като тези, които Лондон издирва и за опита за отравяне на Скрипал с Новичок.

Чепига и Мишкин на разходка в Чехия

В събота вечерта полицията на Чехия разпространи снимки на двама мъже, които се издирват. Това са Анатолий Чепига и Александър Мишкин - същите агенти на ГРУ, които Лондон обвинява, че стоят зад нападението на Скрипал.

Полицията в Чехия твърди, че има данни, че двамата са били на територията на Чешката република от 11 до 16 октомври 2014 г., първо в Прага, а след това в регионите Моравско-силезийски и Злин, където е взривеният склад.

Снимки на Чепига и Мишкин, разпространени от полицията в Чехия
Снимки на Чепига и Мишкин, разпространени от полицията в Чехия

Медиите в Чехия цитират източници от разследването, според които по времето, когато Чепига и Мишкин са се отправяли към Врбетице, на мястото вече са се складирали оръжия, които е трябвало да бъдат купени от "известен български оръжеен търговец".

"Пратката е била предназначена за Украйна, която по това време е на практика във война с Русия. Ако оръжията са били унищожени с помощта на взривно устройство в пратката, това е щяло да увреди имижда на търговеца в очите на купувачите", пише Респект.

Складът във Врбетице обаче е напълно унищожен и разследващите не са открили следи от взривното устройство. "Експлозията вероятно е била планирана да стане извън Чехия, по време на транспортирането в друга държава", казват източници от разследването, цитирани от Респект.

За да стигне пратка от Чехия до Украйна, тя трябва да премине през територията или на Словакия, или на Полша. Ако тази хипотеза е вярна обаче, това означава, че взривът е станал по-рано от планираното.

Свободна Европа потърси за коментар бившия военен министър Бойко Ноев, който е близък с Емилиян Гебрев и е свидетел по делото за отравянето на оръжейния производител, което беше спряно миналата година.

Ноев заяви, че не би могъл да говори от негово име, добавяйки, че последните разкрития в Чехия отново правят актуален въпроса „с какви мотиви беше системно възпрепятствано и накря спряно разследването за отравянето на Емилиян Гебрев“.

Подкрепа за Чехия

В неделя Чехия информира съюзниците си от ЕС и НАТО за предполагаемото руско участие във взривовете, съобщи министърът на вътрешните работи Ян Хамачек, който изпълнява длъжността и на външен министър след оставката на Томаш Петричек.

За понеделник е планирана видео среща на външните министри от ЕС, на която случващото се в Чехия ще бъде основна тема.

Външният министър на Великобритания Доминик Рааб каза, че Обединеното кралство изразява пълна подкрепа за Чехия, която е разкрила "докъде може да стигне ГРУ в опитите си да провежда опасни и зловредни операции".

"Това подчертава един обезпокоителен навик на поведение след нападението в Солсбъри", каза Рааб.

Още в събота вечерта посолството на Съединените щати в Прага поздрави властите в Чехия за операцията.

"САЩ стоят зад своя съюзник Чешката република. Оценяваме предприетите стъпки - Русия трябва да понесе последствията от своите опасни действия на чешка земя", написа посолството на страницата си във Фейсбук.

Междувременно министърът на индустрията на Чехия Карел Хавличек съобщи, че най-вероятно руската фирма "Росатом" няма да бъде допусната до търга за строителство на ядрена централа в Чехия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG