Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Аферата с рицина". Москва изгони двама чешки дипломати в отговор на Прага


Витеслав Пивонка беше привикан от Министерството на външните работи на Русия в Москва във връзка с изгонените на 5 юни от Прага руски дипломати
Витеслав Пивонка беше привикан от Министерството на външните работи на Русия в Москва във връзка с изгонените на 5 юни от Прага руски дипломати

Министерството на външните работи на Русия привика чешкия посланик в Москва Витеслав Пивонка, за да го уведоми, че обявява двама дипломати от посолството на Чехия за personae non gratae. Това се случва след като преди десет дни Прага изгони двама дипломати от руската мисия в страната.

„На посланика беше съобщено, че действията ни са реципрочни на провокативните действия на Прага, които бяха предприети без никакво основание“, се казва в позицията на руското министерство

На 5 юни чешкият министър-председател Андрей Бабиш обяви решението на правителството да изгони двама дипломати от руското посолство в страната. До това се стигна след историята придобилата популярност като „афера с рицина“.

В края на април седмичникът "Респект" съобщи, че кметът на Прага Зденек Хриб, кметът на Прага-6 Ондрей Колар и кметът на пражкото село Ржепорие Павел Новотни са били нарочени за отравяне от руското разузнаване. Изданието цитира свои източници от службите.

Впоследствие чешките медии съобщиха, че заместник-директорът на Руския център за наука и култура в страната Андрей Кончаков е руският гражданин, пътувал с дипломатически паспорт, заподозрян в пренасянето на рицина.

Заради разкритията тримата кметове бяха поставени под полицейска защита.

Тогава Русия определи историите като „изфабрикувани“.

Всеки от кметовете обаче предизвика гнева на Москва със свои действия в последните месеци.

Хриб ядоса Москва с подкрепата си за преименуването на площада пред посолството на Русия в Прага на името на "Борис Немцов", застреляният през 2015 г. критик на Кремъл.

Кметът на Прага-6 беше критикуван от Кремъл след демонтажа на паметника на съветския маршал Иван Конев, предвождал армията на СССР при освобождаването на Прага през 1945 г., но по-късно участвал в насилственото налагане на просъветски режими в Източна Европа.

Кметът на Ржепорие пък обяви планове за издигане на паметник на ген. Андрей Власов, съветски генерал, който е преминал на страната на нацистите, но след това отново се е обърнал срещу тях и защитавал населението на Прага.

Когато обяви изгонването на двамата руски дипломати в началото на юни Бабиш заяви, че „аферата с рицина“ се е оказала фалшив инцидент, който е бил започнат заради „вътрешни борби“ между персонала в руското посолство.

Тогава от руското посолство определиха изгонването на дипломатите като „неприятелско действие“, което показва, че Прага не е заинтересована от нормализирането на вече напрегнатите отношения между двете страни.

Русия, обвинена за отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му, твърди, че заговорът за отравянето е част от „кампания по дезинформация“, целяща да дискредитира страната. Москва заплаши също, че това може да има „тежки последици“ за руско-чешките взаимоотношения.

В България руските служби са подозирани и за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев.

Страната е подозирана в участие във вълната от кибер атаки, които бяха извършени в Чехия в последните месеци.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG