Връзки за достъпност

Извънредни новини

Агент на ГРУ и издирван дипломат. Кой е "Георги Горшков", обвинен за отравянето на Гебрев


Снимката на "Георги Горшков", разпространена от прокуратурата, на фона на централата на ГРУ в Москва
Снимката на "Георги Горшков", разпространена от прокуратурата, на фона на централата на ГРУ в Москва

Преди четири дни прокуратурата официално разпространи снимките и имената на тримата руснаци, задочно обвинени за отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев, сина му Христо и производствения директор на предприятието им "ЕМКО" Валентин Тахчиев през 2015 г. Разследващите посочиха, че с червена бюлетина на Интерпол вече се издирват Сергей Федотов, Сергей Павлов и Георги Горшков.

Според данни на британския разследващ сайт Bellingcat и партньорите им от Tamedia (Швейцария) и The Insider (Русия) това обаче са псевдонимите на агентите на руското военно разузнаване (ГРУ) Денис Сергеев, Сергей Лютенко и Егор Гордиенко, първият от които официално е заподозрян и за отравянето на бившия двоен руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през 2018 г.

Денис Сергеев ("Сергей Федотов") на фона на катедралата в Солсбъри
Денис Сергеев ("Сергей Федотов") на фона на катедралата в Солсбъри

Тримата напълно съвпадат с посочените от българската прокуратура инициали от имената, с които тя твърди, че обвиняемите за отравянето на Гебрев са се подвизавали под фалшива самоличност – Д.В.С., С.В.Л. и Е.А.Г. Според съвместно разследване на трите издания, публикувано във вторник, Егор Александрович Гордиенко ("Георги Горшков") всъщност е първият руски дипломат, който официално се издирва от Интерпол.

Британският разследващ сайт твърди, че именно Гордиенко е бил акредитиран като руски дипломат в Женева през 2017 г. Междувременно Bellingcat публикува разследване за секретния Отдел 29155 на ГРУ, занимаващ се с тайни операции в Европа, сред които отравянията на Гебрев и Скрипал.

Историята на Егор Гордиенко или "Георги Горшков"

"Пътува и работи под прикритие в периода 2008-2015 г. под предполагаемото име на Георги Александрович Горшков, роден 1977 г. Всъщност истинското му име, под което е акредитиран към Световната търговска организация в Женева, е Егор Александрович Гордиенко, роден 1979 г.", пише британският сайт във вторник.

Гордиенко е роден в Болград, малко градче близо до Одеса, Украйна. Баща му е командир на военна част, родом от Тюмен в Западен Сибир. След като през 80-те години на миналия век е преместен в Москва, семейството му заминава заедно с него.

"Не успяхме да разберем къде Егор Гордиенко е получил ранното си образование, но въз основа на данни за други членове на секретното звено на ГРУ, е много вероятно след завършване на образованието си да е завършил и Академията на ГРУ в Москва. Първото му международно пътуване е през януари 2007 г. като той използва истинското си име Гордиенко и прекарва 12 дни в Кайро", посочва Bellingcat.

Изданието предполага, че тайният екип под прикритие в Отдел 29155 на ГРУ, в който работи и Горшков, е сформиран през 2009 г. От тогава е най-старият документ за самоличност, до който е достигнал британският сайт.

"Първото пътуване на Гордиенко под прикритието му "Георги Горшков" е през септември 2010 г., когато лети до Барселона"

"Първото пътуване на Гордиенко под прикритието му на "Георги Горшков" е през септември 2010 г., когато лети до Барселона, Испания. През останалата част от 2010 г. той успява да предприеме кратки пътувания до Финландия, Украйна и Турция. През 2011 и 2012 г. лети само до Украйна и Турция."

През 2013 Гордиенко отново пътува до Украйна и Турция, както и два пъти до Таджикистан заедно с други членове на екипа, включващ Денис Сергеев под псевдонима "Сергей Федотов". В началото на следващата година Гордиенко отново е в Украйна, а след това предприема пътувания до Чехия и три пъти до Швейцария. От Bellingcat предполагат, че посещенията му в украинските градове Краснодар и Крим имат връзка с анексията на Крим от Русия през март 2014 г.

Операцията по отравянето на Емилиян Гебрев

На 11 февруари 2015 г. "Георги Горшков" лети от Москва за София, откъдето се завръща в руската столица девет дни по-късно. През първите месеци на същата година други членове на екипа му в ГРУ също предприемат "поетапни" пътувания до България, за които британският сайт предполага, че са част от "подготвителната фаза на операцията" по отравянето на Гебрев.

Денис Серегеев ("Сергей Федотов")
Денис Серегеев ("Сергей Федотов")

"На 24 април 2015 г. "Горшков" отново лети от Москва за България, но този път каца в Бургас. Други двама членове на екипа – "Сергей Федотов" (Денис Сергеев) и "Сергей Павлов" (Сергей Лютенко), пристигат на същата или около тази дата. Тримата наемат кола и се придвижват до столицата София, където според българските прокурори отсядат в хотел "Хил" и изрично искат стаи с изглед към входа на подземен гараж отстрани на хотела. Това е гаражът, използван от компанията на Емилиян Гебрев "ЕМКО", пише Bellingcat, позовавайки се на официалните твърдения на българската прокуратура.

На 20 януари държавното обвинение разпространи кадри от охранителни камери във въпросния паркинг, на които се виждаше мъж да обикаля около колите в него. По-късно разследващият сайт съобщи, че това е бил Денис Сергеев, а целта му най-вероятно е била да напръска дръжките на колата, ползвана от Гебрев, с все още неидентифицирана отрова. Кадрите са заснети в 13:57 часа на 28 април 2015 г. Няколко часа по-късно същия ден оръжейният производител е хоспитализиран във ВМА и изпада в кома. С малко по-леки симптоми в болницата са приети синът му Христо и Валентин Тахчиев.

Сергей Лютенко ("Сергей Павлов")
Сергей Лютенко ("Сергей Павлов")

"Докато Гебрев проявява първи симптоми на отравяне, "Горшков", "Федотов" и "Павлов" пътуват с вечерен полет от София до Истанбул, откъдето същата вечер летят към Москва. Нито Гебрев умира, нито другите двама, отровени заедно с него. Четири седмици по-късно, на 23 май 2015 г., "Федотов" се завръща в България като отново лети до Бургас. Според източници, запознати с разследването, той е наел автомобил и е деактивирал системата му за проследяване чрез GPS, което прави движението му през следващите седем дни неизвестно. На 28 май 2015 г. "Георги Горшков" също се завръща в България, кацайки в София."

През това време Гебрев се възстановява в къщата си в Синеморец, намираща се на няколко десетки километра южно от Бургас. Именно в нощта на 28 май 2015 г. той почувства познати симптоми и веднага е откаран от сина му във ВМА в София.

"На следващия ден "Горшков" и "Сергей Федотов" се отправят от София към съседна Сърбия, връщайки наетия автомобил в Белград, откъдето двамата летят обратно за Москва на 30 май. "Георги Горшков" никога повече не предприема подобно пътуване", допълва Bellingcat.

Дипломатическата кариера на "Горшков" в Женева

Малко след неуспешната операция в България, самоличността на "Горшков" изглежда е извадена от употреба, но според изданието Егор Гордиенко продължава да работи за ГРУ. През 2016 г. той лети няколко пъти от Москва до Новосибирск, Краснодар и Крим, като първият му международен полет е чак през 2017 г.

На 27 януари същата година той лети с дипломатически паспорт от Москва до Женева. От списък с всички чуждестранни дипломати, акредитирани в Швейцария за 2018 г., става ясно, че Егор Гордиенко е назначен като трети секретар на руската мисия в Световната търговска организация. Името му обаче не е посочено в архивираните дипломатически списъци, публикувани от руското външно министерство.

"Единствената следа за съществуването на Егор Гордиенко като член на руската мисия в Женева идва от онлайн статистика от две маратонски бягания"

"Единствената открита следа за съществуването на Егор Гордиенко като член на руската мисия в Женева идва под формата на онлайн статистика от две маратонски бягания в Женева – една от популярното 5-километрово бягане Antigel от януари 2018 г., където той очевидно завършва 90-и, с време 33 минути. И втора от декември 2018 г., където той и семейството му са записани, но никой от тях не се появява. И в двете бягания той е посочен като член на руската мисия", посочва Bellingcat.

По този повод партньорите на британското издание от Tamedia се свързват с Кийт Рокуел от ръководството на Световната търговска организация, който потвърждава, че лице на име Егор Гордиенко наистина е акредитирано от Руската федерация през 2017 г. с мандат до 2020 г., който обаче е бил прекратен през 2018 г. Говорител на швейцарското външно министерство също потвърждава, че Гордиенко е акредитиран през януари 2017 г., както и че неговата акредитация е отменена на 31 октомври 2018 г.

"Случаен непознат, неизвестен на руските власти, е акредитиран в Световната търговска организация и участва в маратони от името на руската мисия"

"Опитахме да изясним функцията на Егор Гордиенко в Световната търговска организация. Запитването на Tamedia предизвика отговор от служителката в пресцентъра на руската мисия Дария Рудакова, която написа, че "нямаме информация за гореспоменатия човек". Последващият ни имейл, посочващ странното обстоятелство, че случаен непознат, неизвестен на руските власти, е акредитиран в Световната търговска организация и участва в маратони от името на руската мисия, остана без отговор. Партньорите ни от The Insider помолиха Рудакова да проследи този странен случай на дипломатическа амнезия. Тя поиска няколко часа, за да провери случая, след което спря да отговаря на телефона си", разказва Belligcat.

От британското издание уточняват, че така и не са успели да изяснят основната задача на Гордиенко в Женева, но метаданните от руския му телефон показват, че през 2017 и 2018 г. той е бил в тесен контакт с Денис Сергеев, Анатолий Чепига и Александър Мишкин. И тримата са заподозрени за участие в отравянето с новичок на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през 2018 г. в Солсбъри, Великобритания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG