Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прага официално реши площадът пред посолството на Русия да се казва "Борис Немцов"


Посолството на Русия в Прага
Посолството на Русия в Прага

Площадът пред посолството на Русия в Прага ще носи името на руския опозиционен политик Борис Немцов. Градският съвет на чешката столица единодушно гласува решението в понеделник.

В мотивите към решението се казва, че този жест на Прага изразява солидарност с руската опозиция и правозащитните движения. Кметът Зденек Хриб обяви, че градските съветници приемат и следваща стъпка - да нарекат алея в същия квартал на името на убитата през 2006 г. руска журналистка Анна Политковская. "И Немцов, и Политковская се отдадоха на демокрацията, заради нея бяха подло убити. Те заслужават да ги помним", написа Хриб в Туитър.

Решението на Градския съвет на Прага е резултат на внесената петиция, обявена през 2016 г., на първата годишнината от убийството на Немцов. За четири години в нея се подписаха 4,5 хиляди души. Сред инициаторите е един от градските съветници, Петр Кутилек от "Зелените".

"Съвременната история на Чешката република, започната от президента Вацлав Хавел, е тясно свързана с идеята за подкрепа на демокрацията и правата на човека. Тази идея означава да имаш смелостта да подкрепяш смелите и тези, които не се срахуват да жертват своето лично благополучие и дори собствения си живот в борбата за свобода", се казва в петицията.

Миналия август се появи и алтернативна подписка - за запазване на историческото име на площада, който от десетилетия е известен като "Под кестените".

През 2017 и 2019 г. комисията по кадастър на Прага изрази несъгласие с предложението за промяна на името, защото традиционното име отговаря на характера на мястото и се използва от почти сто години. Площдът се казва "Под кестените" от 1925 г., защото на него има много кестени. Тогава обаче комисията не се изказа и против предложението за кръщаване на името на Борис Немцов.

На 7 февруари тази година комисията одобри преименуването. Мотивите този път са, че тъй като там няма жилищни сгради, смяната няма да доведе до необходимост гражданите да сменят личните си документи. Улицата, която води към площада, също се казва "Под кестените".

Официалното преименуване и смяна на табелката на площада са планирани за 27 февруари, когато се навършват 5 години от убийството на Немцов. Президентът на Чехия Милош Земан се изказва критично за решението на градските власти, което той определя като "явно политическо действие".

В края на февруари 2018 г. Вашингтон кръсти площада пред руското посолство "Немцов плаза". През март 2018 г. властите във Вилнюс също кръстиха площад на името на Немцов. През март 2019 г. това направи и Киев.

Опозиционерът Борис Немцов бе застрелян в Москва на 27 февруари 2015 г., в непосредствена близост до Кремъл. За убийството са осъдени пет предполагаеми извършители. Поръчители не са разкрити.

Преди седмица Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) призова за провеждане на "ново и пълно разследване" на убийството на руския опозиционер Борис Немцов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG