Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Той е тук, за да ме ликвидира". Още чешки политици под охрана заради пристигнал "руски агент"


Кметът на Прага-6 Ондрей Колар
Кметът на Прага-6 Ондрей Колар

Кметът на шести район на Прага Ондрей Колар обяви, че е поставен под охрана от полицията, след като властите са го информирали, че заедно с други политици и бил цел на руски агент, изпратен в Чехия "да го ликвидира". Ден по-рано кметът на Прага Зденек Хриб също потвърди, че е под полицейска охрана, но не съобщи повече подробности.

Преди три дни седмичникът "Респект" съобщи, че кметът на Прага Зденек Хриб, кметът на Прага-6 Ондрей Колар и кметът на пражкото село Ржепорие Павел Новотни са били нарочени за отравяне от руското разузнаване. Изданието цитира свои източници от службите. Новотни също потвърди, че се намира под полицейска охрана.

В първия си коментар по случая премиерът Андрей Бабиш заяви, че Чешката република е "суверенна държава", която няма да търпи "която и да е световна сила" да се опитва да се намесва във вътрешните й работи.

"Не е приемливо - ако е истина - чужда държава да предприема действия срещу наши граждани на наша територия", каза Бабиш.

Хриб ядоса Москва с подкрепата си за преименуването на площада пред посолството на Русия в Прага на името на "Борис Немцов", застреляният през 2015 г. критик на Кремъл.

Кметът на Прага-6 беше критикуван от Кремъл след демонтажа на паметника на съветския маршал Иван Конев, предвождал армията на СССР при освобождаването на Прага през 1945 г., но по-късно участвал в насилственото налагане на просъветски режими в Източна Европа.

Кметът на Ржепорие пък обяви планове за издигане на паметник на ген. Андрей Власов, съветски генерал, който е преминал на страната на нацистите, но след това отново се е обърнал срещу тях и защитавал населението на Прага.

Тези случаи повишиха напрежението между Прага и Москва и подсилиха спекулациите, че Русия може да стои зад серията от кибератаки срещу Министерството на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи, Международното летище в Прага и редица болници в Чешката република в последния месец.

Ондрей Колар съобщи пред чешката телевизия "Прима", че няма право да разкрива детайли по случая. Той каза също така, че в момента се намира на неизвестно "сигурно" място.

"Мога да ви кажа само, че имам полицейска охрана. Беше ми наредена на базата на определени факти, а тези факти са, че тук има руснак, който е дошъл със задачата "да ме ликвидира". Не само мен, но и г-н Хриб и г-н Новотни".

Ден по-рано говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков нарече обвинението "фейк".

"Ние не знаем за това разследване. Не знаем кой го е направил. Изглежда като поредната скалъпена история", каза Песков.

Външният министър на Чехия Петричек се е обадил на посланика на Русия Александър Змейевски, за да обсъдят въпроса, съобщи "Деник". Според изданието Петричек е предупредил за последствията ако нещо се случи с чешките политици.

Попитан дали приема за достоверна информацията за заговор за отравянето му с рицин, кметът Ржепорие Новотни отговори, че не се съмнява в това.

"Способни ли да направят нещо подобно? Разбира се", каза Новотни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG