Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кметът на Прага е под охрана след публикация за руски план за отравянето му


Зденек Хриб
Зденек Хриб

Кметът на Прага е под денонощна полицейска охрана след като чешко издание съобщи, че той е бил потенциална мишена на руски агенти. Зденек Хриб потвърди пред руското радио "Ехото на Москва", че полицията е започнала да го охранява преди няколко седмици, след като е идентифицирала заплаха срещу него. Хриб не съобщи подробности.

Преди два дни седмичникът "Респект" съобщи, че кметът на Прага Зденек Хриб и кметът на Прага-6 Ондрей Колар са били нарочени за отравяне от руското разузнаване. Изданието цитира свои източници от службите.

Външният министър на Чехия Томаш Петричек е предупредил посланика на Русия за евентуалните последствия ако нещо се случи с чешките политици, сред които и кметът на пражкото село Ржепорие, който също е получавал заплахи след действия, които не се харесват на Москва.

"Респект" цитира неназовани източници от службите за сигурност, които подозират, че офицери от руското разузнаване са пристигнали в столицата на Чехия преди три седмици с дипломатически паспорти и с куфар, в който са пренасяли рицин.

Хриб ядоса Москва с подкрепата си за преименуването на площада пред посолството на Русия в Прага на "Борис Немцов", застреляният през 2015 г. критик на Кремъл.

Кметът на Прага-6 беше критикуван от Кремъл след демонтажа на паметника на съветския маршал Иван Конев, предвождал армията на СССР при освобождаването на Прага през 1945 г., но по-късно участвал в насилственото налагане на про-съветски режими в Източна Европа.

Кметът на Ржепорие пък обяви планове за издигане на паметник на ген. Андрей Власов, съветски генерал, който е преминал на страната на нацистите, но след това отново се е обърнал срещу тях и защитавал населението на Прага

Тези случаи повишиха напрежението между Прага и Москва и подсилиха спекулациите, че Русия може да стои зад серията от кибератаки срещу Министерството на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи, Международното летище в Прага и редица болници в Чешката република в последния месец.

Чешките власти засега не коментират евентуалния план за отравяне. Иржи Данек, говорител на полицията, коментира пред Радио Свободна Европа, че те не се занимават със случая.

Националният център за борба с организираната престъпност отказа коментар. "Нашата служба няма да потвърди информация, която е била публикувана в медиите", написа говорителят на центъра Ярослав Бехей в имейл до Радио Свободна Европа.

Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков нарече обвинението "фейк".

"Ние не знаем за това разследване. Не знаем кой го е направил. Изглежда като поредната скалъпена история", каза Песков.

Външният министър на Чехия Петричек се е обадил на посланика на Русия Александър Змейевски, за да обсъдят въпроса, съобщи "Деник". Според изданието Петричек е предупредил за последствията ако нещо се случи с чешките политици.

В интервюто за "Ехото на Москва" Хриб казва, че "за него е много важно да стои на позициите си, дори и това да представлява риск".

"Охраната ми беше предоставена от полицията по тяхно решение. Аз не мога да коментирам причините". Говорител на Хриб каза за Радио Свободна Европа, че не знае колко дълго кметът ще бъде охраняван. Той съобщи също, че Хриб също е подал сигнал в полицията, след като е установил, че домът му е под наблюдение.

Кметът на Прага-6 Ондрей Колар потвърди пред чешки медии, че също е под охрана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG