Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фирмата на Гебрев призна, че нейни материали са взривени в Чехия и писа на Гешев и ДАНС


Емилиян Гебрев
Емилиян Гебрев

Част от взривените през 2014 г. боеприпаси във военни складове във Врбетице, Чехия, са били собственост на компанията на българския оръжеен производител и търговец Емилиян Гебрев – ЕМКО. Това става ясно от второ съобщение по случая, разпространено от компанията във вторник.

Оттам повторно отричат версията на чешките власти, че сред унищожените материали е имало боеприпаси, които Гебрев е планирал да транспортира в Украйна. Неговата компания отрече тази информация още в понеделник.

През уикенда Чехия официално обвини двама руски агенти за избухването на складовете през 2014 г. и изгони 18 руски дипломати. Впоследствие местни медии обвързаха случая конкретно с дейността на Гебрев, цитирайки информация от чешките служби.

В понеделник премиерът на страната Андрей Бабиш и вътрешният министър Ян Хамачек също подкрепиха тази версия.

„Това не е акт на държавен тероризъм, а нападение срещу материали на български оръжейни търговци“, заяви в понеделник вечерта Бабиш.

Според последното му изявление „Русия не е нападала Чехия – агентите са атакували материали на български търговец на боеприпаси, който вероятно продава това оръжие на държави, воюващи срещу Русия“.

„Боеприпасите вероятно е трябвало да експлодират в България, където трябваше да бъдат изнесени“, добави Хамачек, който в момента изпълнява и функциите на външен министър на Чехия. Той определи като „вероятна“ версията, че взривените в склада във Врбетице материали са собственост на български оръжеен производител.

„Някои от твърденията на официалните власти на Чешката република вероятно се базират на неточна или невярна информация. Така например, твърденията, че взривените там материали, собственост на ЕМКО, са били предназначени за реекспорт в Украйна, категорично не отговорят на истината“, се казва в новата позиция на фирмата на Гебрев по темата.

Версията за взривения чешки склад, която води към България
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

В първото съобщение от ЕМКО, разпространено в понеделник, също се заявяваше, че фирмата никога не е изнасяла боеприпаси за Украйна, които са били „с произход Чехия“. В него обаче липсваше потвърждение, че сред взривените през 2014 г. материали е имало и имущество на ЕМКО.

„Също така, странно изглеждат предположенията, че взривовете е трябвало да станат извън територията на Чешката република, едва ли не в България. Документацията, с която разполагаме, що се отнася до материалите, собственост на ЕМКО, категорично опровергават такива хипотези. Това просто няма как да е вярно“, допълват във вторник от фирмата на Гебрев.

Оттам подчертвават, че нямат информация „какви други наличности е имало в складовете на чешката фирма „Имекс“, в която са се съхранявали нашите имущества“, нито „кой и защо е допуснал руските агенти в складовете“.

От новата позиция на компанията по темата става ясно още, че отттам са изпратили официални писма до главния прокурор Иван Гешев и председателя на ДАНС Димитър Георгиев, тъй като досега „никой не е потърсил фирма ЕМКО за информация по тези въпроси“.

„Считаме, че тези неточности в официалните изявления на чешките власти биха могли да бъдат избегнати, а съществуващите въпроси – проучени, ако между компетентните органи на двете страни е имало по-задълбочено сътрудничество за изясняването на всички факти и обстоятелства по случая.“

За разлика от чешкия премиер Бабиш, в позицията на ЕМКО взривяването на военните складове във Врбетице няколко пъти е наречено „терористичен акт“. От ЕМКО за пореден път изразяват надежда, че „разкритията на терористичния акт в Чешката република ще дадат тласък на спряното отново от ръководената от [Иван Гешев] прокуратура разследване на терористичния акт срещу нас, на българска територия“.

Освен писмата до главния прокурор и председателя на ДАНС, компанията на Гебрев е изпратила такова и до чешкото посолство в София заедно с „материали по случая, в случай, че не са били на разположение на разследващите власти в Чешката република“.

Българският оръжеен магнат, синът му Христо Гебрев и производственият директор на ЕМКО Валентин Тахчиев бяха отровени с вещество, подобно на новичок, в София през 2015 г. Българската прокуратура активизира действията си по разследването на този случай, едва след покушението срещу бившия двоен руски агент Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г. В крайна сметка делото за отравянето на Гебрев беше спряно през миналото лято.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG