Връзки за достъпност

Извънредни новини

Компанията на Гебрев отрече да е изнасяла в Украйна боеприпаси "с произход Чехия"


Емилиян Гебрев
Емилиян Гебрев

Групата от предприятия ЕМКО на оръжейния производител и търговец Емилиян Гебрев не е извършвала, нито планирала транспортиране на боеприпаси от взривените през 2014 г. чешки военни складове „нито към България, нито към която и да е друга страна“. Компанията никога не е изнасяла боеприпаси за Украйна, които са били „с произход Чехия“.

Това се казва в позиция на предприятието, разпространена до медиите в понеделник. През уикенда чешкият премиер Андрей Бабиш обвини агенти на руското разузнаване (ГРУ) за взрив на военен склад във Врбетице, а местни медии съобщиха, че в него са били съхранявани боеприпаси, предназначени за Гебрев и Украйна.

Свободна Европа неколкократно потърси за коментар самия Гебрев, но той не отговаряше на мобилния си телефон. В съобщението на ЕМКО изобщо не се споменава неговото име, а само това на компанията. Не се споменава конкретно и дали тя е използвала въпросните складове за снабдяване с боеприпаси, които са с произход, различен от Чехия, например.

Хипотезата, че Гебрев е използвал чешки складове като депо за стари боеприпаси от страни от бившия Варшавски договор, които след това е транспортирал за Украйна, беше лансирана от бившия зам.-директор (2014-2015) на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Виктор Ягун пред украинската служба на Радио Свободна Европа.

„Твърденията, че унищожените от терористичния акт в Чехия през 2014 г. боеприпаси са били предназначени за реекспорт от ЕМКО за Украйна не отговарят на истината. Нещо повече, ЕМКО никога не е изнасяло за Украйна боеприпаси с произход от Чехия. Това е документално доказано“, заявяват от компанията с уточнението, че на фона на военните доставки от цял свят за Украйна, тези от България са били „пренебрежимо малки, ако въобще ги има“.

В съобщението се казва още, че „документите в архива на ЕМКО опровергават изцяло версиите“, че транспортирането на въпросните боеприпаси е трябвало да се случи между април 2014 и декември 2015 г.

„До днес никакъв разследващ орган не се е обръщал към ЕМКО за информация по въпроса. ЕМКО отново заявява своята готовност да сътрудничи с разследващите органи на Чехия и на други съюзни държави за установяване на истината по случая. ЕМКО разбира се е готов да сътрудничи и с българските разследващи органи, ако те проявят интерес“, допълват от предприятието на Гебрев.

Той беше отровен с вещество, подобно на новичок, през 2015 г. Българската прокуратура активизира действията си по разследването на този случай едва след покушението срещу бившия двоен руски агент Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г. В крайна сметка делото за отравянето на Гебрев беше спряно през миналото лято.

По този повод от ЕМКО отбелязват, че досега направените предположения за мотивите и причините за взривовете в Чехия през 2014 г. съдържат „редица противоречия и дори взаимоизключващи се тези“.

„Това, за което вече има убедителни доказателства обаче, са участниците в терористичните актове както при взривовете в Чехия през 2014 г. така и при атаките с Новичок в България през 2015 г. и във Великобритания през 2018 г. Очевидно всички те са агенти на една от организациите на руските специални служби. Българските власти би трябвало активно да се включат в това разследване“, подчертават от ЕМКО, заявявайки, че основание за това са „нашите съюзни отношения с Чехия, а и други наши съюзници по линия на НАТО и ЕС“.

Според компанията „България рязко контрастира с останалите страни от НАТО в действията си срещу подривните действия на руските специални служби“. Оттам припомнят, че третото правителство на Бойко Борисов „не сподели солидарността на съюзниците от ЕС и НАТО след атентата в Солсбъри през 2018 г.“, а прокуратурата и управляващите вече няколко години отказват да поискат международно съдействие за изследването на веществото от покушението срещу Гебрев.

ЕМКО припомня още, че дни преди отравянето на Геб в държавното предприятие ВМЗ „Сопот“ избухнаха взривове, които бяха определени като „саботаж“, но остават неразкрити и до днес.

„Досега не е известно дали е имало разследване на тези инциденти и докъде са стигнали. Известно е само, че те също са се случили в период, когато оперативните агенти на руските специални служби са действали на територията на България като у дома си“, отбелязват от ЕМКО.

"Почти като война". Защо има напрежение между Прага и Москва
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG