Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Изкореняване" на руската агентура. България си сътрудничи с Чехия по случая с взривения склад


Екатерина Захариева
Екатерина Захариева

България и Чехия си сътрудничат по линия на разследването за взрива на военен склад във Врбетице през 2014 г., за който Прага заподозря агенти на руското разузнаване (ГРУ). Това стана ясно от думите чешкия вътрешен министър Ян Хамачек в неделя и българската външна министърка в оставка Екатерина Захариева в понеделник.

Представители на гражданското общество призоваха за "изкореняване" на руската агентурна мрежа в НАТО и прекратяване на зависимостите на България от Кремъл.

„Нашето посолство ни информира, че те работят по няколко версии. Една от версиите е, че една от доставките [на боеприпасите, които са били взривени], е била предназначена за български оръжеен търговец. Става дума за Емилиян Гебрев. Работят и по друга версия във връзка с доставка за оръжие за Сирия“, коментира Захариева пред БНТ.

Ден по-рано Хамачек потвърди, че „по този случай сътрудничим с други държави, включително и с България“.

Както Свободна Европа писа, чешката полиция разпространи снимките на двама заподозрени за взрива руски агенти, използвали имената "Александър Петров" и "Руслан Боширов". Те са идентифицирани като агентите на ГРУ Анатолий Чепига и Александър Мишкин, издирвани от британските власти за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри през 2018 г.

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш каза в събота вечерта, че чешките служби за сигурност имат „еднозначни доказателства“, които им дават основание за „обосновано предположение за участието на офицери от руското военно разузнаване ГРУ, отряд 29155, във взривяването на склад за муниции във Врбетице“ през 2014 г.

Първо разследващото издание Респект цитира източници от службите, според които складираните муниции е трябвало да бъдат купени от Емилиян Гебрев, който да ги изнесе в Украйна. По-късно Би Би Си също се позова на свои източници, според които става дума за склад, използван от Гебрев, а крайната дестинация на въоръженията е била Украйна.

Свободна Европа няколко пъти потърси самия Гебрев на мобилния му телефон, но той не отговаряше. Той беше отровен с вещество, подобно на новичок, през 2015 г. Българската прокуратура активизира действията си по разследването на този случай едва след покушението срещу Скрипал. В крайна сметка делото за отравянето на Гебрев беше спряно през миналото лято.

След последните разкрития на чешките власти, Свободна Европа отправи няколко въпроса до пресцентъра на прокуратурата. Сред тях беше запитване дали българските разследващи органи са били търсени от чешките им колеги, дали официално са били сезирани във връзка с напредъка на чешкото разследване за взривения военен склад, както и дали има промяна в статуса на делото за отравянето на Гебрев. Отговори засега не сме получили.

"Изкореняване" на руската агентурна мрежа в НАТО

Директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева коментира пред Свободна Европа, че според нея в чешкия случай става дума за „противопоставяне на [агентурната] мрежа на Русия в тайните служби на страни членки на НАТО и въобще в институциите на страни членки на НАТО“.

„Това е важно за България. Помним, когато започна аферата „Скрипал“, България се въздържа от коментар. Дори, едва ли не, повтори руската позиция по случая със Скрипал. Това вече няма да е възможно. Тоест, оттук нататък е ясно, че ще трябва да бъде изкоренена тази [агентурна] мрежа, доколкото това е възможно“, добави Чернева.

Тя обърна внимание, че последните разкрития на чешките власти се случват и на фона на очевидната ескалация на напрежението между Русия и Запада във връзка с подновените боеве в Източна Украйна и струпването на руски войници и техника в Крим и около украинската граница.

„В момента наистина изглежда, че има ескалация [на напрежението]. САЩ наложиха нови санкции миналата седмица – срещу определени лица и срещу руската национална банка. Това са все пак меки санкции, защото можеха да засегнат цялата банкова система [на Русия], какъвто не е случаят. Въпреки това те са сигнал за това, че САЩ няма да подминат враждебни действия на Русия, както това се е случвало преди. Това също е и предупреждение по отношение на [Алексей] Навални, който е в много лошо здравословно състояние“, смята Чернева.

Прекратяване на зависимостите на България от Русия

Междувременно Атлантическият съвет в България, чийто член е предлаганият от ГЕРБ за бъдещ премиер и бивш външен министър Даниел Митов, оповести в понеделник остра позциция по повод разкритията на властите в Прага. В нея се настоява за „окончателно скъсване на зависимостите на страната ни от Руската федерация“.

Като първи мерки в тази посока от Атлантическия съвет предлагат окончателно прекратяване на проекта за строеж на АЕЦ „Белене“, мораториум върху изграждането на компресорни станции по българското трасе на газопровода „Турски поток“ и ускоряване на „умишлено бавената повече от 10 години интерконекторна газова връзка с Гърция“.

В позицията на неправителствената организация се уточнява, че „в зависимост от отношението на народните представители, министрите и президента към тези мерки, ще оценява кои от тях са национално отговорни политици“.

"Почти като война". Защо има напрежение между Прага и Москва
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG