Връзки за достъпност

Извънредни новини

В центъра на Европа: тероризъм, разбойничество или просто едни червени гащи?


Червените гащи се появиха и на протеста в неделя пред посолството на Русия в Прага
Червените гащи се появиха и на протеста в неделя пред посолството на Русия в Прага

Тероризъм или най-обикновено разбойничество? Така звучи накратко въпросът, с който се сблъскаха представители на властите в Чехия, след разкритията за участие на агенти на руското военно разузнаване, известно като ГРУ, във взривяването на военен склад през 2014 г.

През отговора на този въпрос минава и голямото разделение по въпроса за влиянието на Русия в една държава, която е член на НАТО и ЕС. А както изглежда досега - не само в една.

Докато излизат все повече детайли по тази история, премиерът и президентът на Чехия са под обстрел от политическите си опоненти. Първият е обвиняван, че омаловажава действията на руските служби на чешка територия, за да не ядоса Москва, а вторият е обвиняван направо в измяна заради мълчанието си.

Всичко това се случва по-малко от половин година преди редовните парламентарни избори в Чехия, от които зависи дали премиерът Андрей Бабиш ще продължи да бъде такъв и дали президентът Милош Земан ще продължи да има влияние върху изпълнителната власт.

Случаят е още по-интересен в България, защото за първи път дава логичен отговор на въпроса защо руските служби ще искат да убиват българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, който беше отровен с Новичок през 2015 г. И защо Прага толкова държи да насочи вниманието към България, а в същото време да отбягва въпроса за мащаба на руските агентурни мрежи и действията им в сърцето на Европа и НАТО.

Тероризъм или не?

В събота вечерта премиерът Андрей Бабиш и вътрешният министър Ян Хамачек, който изпълнява длъжността и на външен министър, дадоха извънредна пресконференция. Двамата обявиха, че Чехия гони 18 руски агенти, които са прикрити като дипломати в посолството на Русия.

Посочената причина беше, че чешките служби са разкрили участие на двама руснаци във взривяването на военен склад във Врбетице през 2014 г., когато загинаха двама чешки граждани. Полицията на Чехия обяви за издирване двама руснаци - същите Чепига и Мишкин, които Великобритания издирва за отравянето на Скрипал през 2018 г. Поредица от разследвания вече разкриха, че те са част от секретния отряд 29155 на военното разузнаване на Москва.

Това беше атака срещу стока, която принадлежи на български оръжеен търговец.
Андрей Бабиш

"Това беше атака срещу стока, която принадлежи на български оръжеен търговец", каза в понеделник премиерът Бабиш.

И той, и вътрешният министър Хамачек вече няколко пъти споменаха името на българина Емилиян Гебрев и обясниха, че неговата "стока" е била предназначена за Украйна. Фирмата на Гебрев ЕМКО първо отрече да има нещо общо, но ден по-късно призна, че във взривения склад е имало нейна продукция. И в двете си съобщения обаче ЕМКО отрича версията на чешкото правителство, че въпросните муниции са били предназначени за Украйна.

Андрей Бабиш предизвика гнева на много хора с обяснението си, че едва ли не става дума за обикновено разбойничество, а не за атака на чужда територия, която е довела до смъртта на двама чешки граждани, работили в склада.

Така премиерът беше принуден да се отрече от думите си. Във вторник Бабиш беше изслушан в Камарата на представителите, долната камара на чешкия парламент. И се извини.

"Използвах израза, че това е "атака срещу стока". Съжалявам, звучи ужасно и веднага беше извадено от медиите. Съжалявам, нямах това предвид. Става дума за човешки животи и това беше отвратителен и неприемлив терористичен акт, от който загинаха двама души", каза Бабиш.

И все пак какво е?

Премиерът на Чехия обясни, че се е позовал на думите на главния прокурор Павел Земан. Той каза, че разследването не е за тероризъм.

"От правна гледна точка, случаят не се разследва като престъплението тероризъм, защото то предполага атака срещу конституционната система и увреждане на отбранителните способности на държавата", каза Павел Земан в интервю за новинарския портал Сезнам.

Той цитира чл. 311 от Наказателния кодекс на Чешката република, който определя тероризма освен като умишлена атака срещу конституционната система и отбранителните способности, и като "разрушаване на основната политическа, икономическа и социална инфраструктура на Чешката република".

Главният прокурор обаче не съобщи какво престъпление разследват институциите. Наблюдаващият прокурор Мартин Малуш от район Злин, към окръжната прокуратура в Бърно, също не уточни за какво точно е разследването.

Пред Хосподарске новини той каза, че очаква да приключи случая за няколко месеца. "Очакваме да се справим до края на годината. Случаят може да приключи с обвинения срещу руските агенти или със закриване поради липса на доказателства".

Мартин Малуш трябваше да отговори на въпроса, който много хора си задават в последните дни - защо чак сега се разкрива нещо от 2014 г.?

"Трябваше да съберем цялата информация. Продължаваше сътрудничеството между различни институции. В момента, в който събрахме достатъчно, веднага го обявихме".

Главният прокурор Земан беше по-конкретен. Той обясни, че твърде дълго е продължила работата по ликвидиране на щетите след взривовете, чак до есента на 2020 г.

"Започнахме да подреждаме детайлите чак след 2018 г.", каза Земан, посочвайки информацията от Великобритания по случая "Скрипал".

Но Чехия не е поискала международни заповеди за арест на Чепига и Мишкин. Обяснението е, че Великобритания вече го е направила.

Откъде дойдоха обвиненията в измяна

Малко след 2 часа през нощта в понеделник срещу вторник върху Пражкия замък беше прожектиран надпис "Измяна". Това е мястото, където работи и живее държавният глава на Чехия. Президентът Милош Земан е известен със своите симпатии към авторитарни режими като тези в Русия и Китай.

Той все още запазва мълчание след разкритията за действията на руски агенти на територията на Чехия. Неговият екип съобщи, че той следи ситуацията и ще вземе отношение следващата неделя. Това стана повод за подигравателни лозунги по време на протеста на чешки граждани пред посолството на Русия в неделя.

"Трябва ми цяла седмица", пишеше на един от плакатите. Прожектирането на думата "измяна" върху замъка ден по-късно е дело на гражданската група "Спрете измяната".

Милош Земан извършва основно две неща - бездействие или измяна.
Гражданска група "Спрете измяната"

"По време на мандата си като президент на Чешката република, Милош Земан извършва основно две неща - бездействие или измяна", се казва в обръщение на "Спрете измяната".

Гражданската група настоява парламентът да започне процедура по освобождаване на президента и да я придвижи до Конституционния съд.

На протеста пред руското посолство отново се появиха червените гащи - символ на протестите срещу Земан в последните години. Историята започва с окачването на огромни червени гащи на мястото на националното знаме пред Пражкия замък през 2015 г.

Днес червени гащи могат да се видят по прозорците на много тераси и прозорци в Прага, където опонентите на Земан са най-много.

А какво прави опозицията?

Още в неделя председателят на Сената Милош Вистричил нарече действията на руските агенти на чешка територия "държавен тероризъм". Той е представител на Гражданската демократична партия (ODS), която е част от дясноцентристката опозиционна коалиция "Заедно".

Той настоя Бабиш да поиска от партньорите в Европейския съюз (ЕС) общи действия срещу "нарастващото влияние на Русия в Европа". Ден по-късно външните министри на ЕС изказаха солидарност с Чехия, но не обявиха никакви конкретни действия. Според дипломатически източници, правителството на Прага не е поискало такива.

Чак ден по-късно дойде съобщението, че и.д. външен министър Ян Хамачек е призовал партньорите от ЕС и НАТО за "колективни действия".

Другата голяма опозиционна коалиция, "Пирати и кметове", призова във вторник за извънредни избори. Председателят на Пиратската партия Иван Бартош обяви, че започва консултации и иска среща с президента Земан.

Няколко дни преди избухването на скандала с агентите на ГРУ, коалицията "Заедно" заговори за вот на недоверие на правителството на Бабиш. В момента той няма мнозинство, след като комунистическата партия се оттегли. Единствен коалиционен партньор на неговата партия "Да" в момента са социалдемократите на вицепремиера Хамачек.

Според публикувано преди месец проучване на Ипсос, партията на Бабиш "Да" има 25 на сто подкрепа, а социалдемократите - около 4 на сто. В същото време двете опозиционни коалиции - "Пирати и кметове" и "Заедно", имат съответно по 27 и 21% подкрепа.

Поставен под силен обществен натиск, министър Ян Хамачек вика в сряда посланика на Русия Александър Змейевски, за да го информира за следващите действия на Чехия.

Общественото мнение в последните дни показа, че изгонването на 18 руски агенти не е достатъчно. Още повече, когато Москва отговори с изгонването на 20 чешки дипломати и на практика парализира посолството на Чехия в Москва.

Прага обяви, че няма да допусне руската компания "Росатом" до участие в търга за нова ядрена мощност в Дуковани. Вече никой не обсъжда възможността Чехия да купи от руските ваксини срещу COVID-19 "Спутник V".

В последния момент всички онези, които твърдят, че мерките срещу Русия не са достатъчни, получиха още един аргумент. Медиите съобщиха, че Чепига и Мишкин са били подпомагани от офицер от руското посолство, който е бил в Прага до последно. Всъщност, напуснал е чак в неделя като един от 18-те изгонени дипломати.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG