Връзки за достъпност

Извънредни новини

Агентите на ГРУ в Чехия са били повече от двама. Прага поиска международна подкрепа


Чешки специалист по взривовете по време на оглед в района на взривения през 2014 г. склад във Врбетице
Чешки специалист по взривовете по време на оглед в района на взривения през 2014 г. склад във Врбетице

Агентите на руското военно разузнаване (ГРУ), участвали в операцията, която чешките власти свързаха с взривяването на склада за боеприпаси на 16 октомври 2014 г. във Врбетице, са били поне шестима. Действията им лично са били ръководени от ген. Андрей Аверянов, оглавяващ секретното поделение 29155 на ГРУ.

Това твърди разследващият сайт „Белингкат“ в своя публикация във вторник. Именно електронното издание свърза в серия свои разкрития поделение 29155 с отравянето на бившия двоен руски агент Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г. и на българския оръжеен магнат Емилиян Гебрев в София през 2015 г.

Преди дни името на Гебрев беше свързано от чешки медии с доставки на оръжие за Украйна от избухналия във Врбетице склад. Фирмата на българина ЕМКО отрече да е извършвала или планирала транпортиране на боеприпаси „с произход Чехия“ в Украйна. Ден по-късно компанията все пак потвърди, че сред експлоадиралите материали в чешкия склад е имало и нейно „имущество“.

В събота вечерта полицията на Чехия разпространи снимки на двама мъже, които се издирват. Това са Анатолий Чепига и Александър Мишкин - същите агенти на ГРУ, които Лондон обвинява, че стоят зад нападението на Скрипал. Полицията в Чехия твърди, че има данни, че двамата са били на територията на Чешката република от 11 до 16 октомври 2014 г., първо в Прага, а след това в регионите Моравско-силезийски и Злин, където е взривеният склад.

Снимките на Чепига и Мишкин, разпространени от чешката полиция
Снимките на Чепига и Мишкин, разпространени от чешката полиция

Във вторник „Белингкат“ публикува информация, според която в тайната операция са участвали поне шестима руски офицери като ген. Андрей Аверянов лично е пътувал до Централна Европа по време на операцията във Врбетице. Изданието твърди, че това е една от двете известни тайни операции, за които той лично е пътувал в чужбина, което показва значението на тази подривна мисия за руското правителство.

Ген. Андрей Аверянов е високопоставен военен, който комуникира директно както с ръководителя на ГРУ, така и с Кремъл, твърди „Белингкат“, позовавайки се на записи от негови телефонни разговори, до които изданието има достъп.

В същото време напрежението между Прага и Москва продължи да ескалира, след като изпълняващият длъжността външен министър на Чехия Ян Хамачек открито призова съюзниците си от Европейския съюз и НАТО за „колективни действия“ в подкрепа на страната му. На 18 април Чехия изгони 18 руски дипломати, определяни от чешкото разузнаване като оперативни агенти. В отговор Русия изгони 20 служители на чешкото посолство в Москва.

Твърденията на Прага за съпричастност на руското военно разузнаване към взривяането на склада с боеприпаси във Врбетице провокираха най-големия конфликт между Чехия и Русия от 1989 г. насам. Това се случва на фона на все по-ескалиращото напрежение между Запада и Москва заради подновените боеве в Източна Украйна и струпването на руски военни в Крим и по украинската граница.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли „неоснователните обвинения” от Прага и нарече чешките действия „неразумни и вредни за двустранните отношения”. Това стана на фона на решението на чешкото правителство да отстрани руската държавна корпорация „Росатом“ от многомилиарден търг за изграждане на нов блок в атомната електроцентрала „Дуковани“.

Версията за взривения чешки склад, която води към България
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG