Връзки за достъпност

Извънредни новини

Чешкият премиер Бабиш призова държавите от ЕС да изгонят поне по един руски дипломат


Андрей Бабиш в Порто
Андрей Бабиш в Порто

Чешкият премиер Андрей Бабиш помоли партньорите от Европейския съюз да обмислят експулсирането на „поне един“ руски дипломат от техните страни. Бабиш отправи този апел по време на неофициална среща на върха на ЕС в град Порто, предаде БНР.

Повод за изказването на чешкия премиер евзривеният склад за боеприпаси във Врбетице, за който властите в Прага обвиняват руското военно разузнаване ГРУ. Бабиш е отправил това искане до участниците в срещата на върха на обща вечеря, проведена в петък вечерта. Според премиера по този начин страните от ЕС могат да проявят солидарност с Чехия.

"Невъзможно е Европа да разреши подобни действия на своя територия. Трябва да го приемем по следния начин: когато е извършена атака срещу една от страните в ЕС, това означава, че е извършена атака срещу всички," каза Бабиш.

По думите му участниците във вечерята на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС са се обявили за по-добра координация на съвместните действия по инцидента във Врбетице.

През април първо Чехия, а десетина дни по-късно и България съобщиха, че агенти на руското военно разузнаване, известно като ГРУ, стоят зад взривове във военни складове, извършени в двете страни през 2014 и 2015 година.

Българската прокуратура откри и пряка връзка между взривовете и отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015, като целта на операциите е била да бъдат блокирани доставките на боеприпаси за Украйна. Във версията на чешкото правителство също беше посочено името на Емилиян Гебрев. Според Чехия руските агенти са взривили склад във Врбетице, тъй като там е имало боеприпаси, собственост на Гебрев, които той е планирал да изнесе в Украйна.

Това твърдение веднага беше отречено от Гебрев, който заяви, че неговата фирма ЕМКО „никога не е изнасяла за Украйна боеприпаси с произход от Чехия“.

След редица противоречиви съобщения до медиите в крайна сметка от ЕМКО признаха, че са имали договор за военни доставки за Украйна. По думите им обаче тези доставки са били извършвани директно от България и са представлявали само „нищожна част от международната помощ за Украйна“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG