Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия призна, че изпраща в Украйна и наборници. Само ден по-рано Путин отрече


Наборни войници в база в Симферопол, Крим, 2021 година.
Наборни войници в база в Симферопол, Крим, 2021 година.

Русия потвърди за първи път, че е изпратила наборни войници в Украйна, въпреки че досега отричаше такава практика. Официалната версия беше, че в "специалната военна операция" участват само професионални войници.

Министерството на отбраната на Руската федерация потвърди в сряда, че сред изпратените военни в Украйна има наборни войници, които отбиват задължителната си военна служба.

Говорителят на министерството Игор Конашенков каза, че "някои от наборниците" са били пленени от украинските въоръжени сили. По-късно добави, че "почти всички наборници" са били изтеглени от Украйна.

Само ден по-рано президентът на Русия Владимир Путин отрече в Украйна да са изпращани наборници, въпреки че вече имаше достатъчно съобщения от украинска страна за това.

Във видео обръщение по случай 8 март, Международния ден на жените, Путин спомена "майките, жените, сестрите, невестите и приятелките" на войниците и офицерите, които участват в "специалната военна операция".

"Подчертавам, че в бойните действия не участват и няма да участват войници, които отбиват срочната си служба, и няма да има допълнителни призовки за резервистите от запаса. Поставените задачи се изпълняват само от професионални военни", каза Путин.

Неговите думи дойдоха на фона на твърденията на руската сенаторка Людмила Нарусова, която казваше, че срочно служещи войници са изпращани в Украйна без тяхно знание и са заставяни да подписват договори като професионални войници. На украинския сайт "Търси своите" редовно се появяват интервюта с такива войници, пленени от украинската армия.

Повечето от пленените наборници са на възраст между 18 и 20 години. Много руски майки се опитват да ги открият през социалните мрежи.

Говорителят на Кремъл Дмитри Песков каза в сряда, че президентът Путин е наредил на военната прокуратура да разследва как така наборници са се озовали в Украйна и да накаже официалните лица, които са позволили това.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG