Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Военно престъпление" в Мариупол. Без храна и вода, но с бомбардирана болница


Останките от бомбардираната детска болница в Мариупол
Останките от бомбардираната детска болница в Мариупол

В сряда руските войски унищожиха детска болница в южния пристанищен град на Украйна Мариупол. До момента украинските власти съобщават за трима убити, сред които и едно дете, както и за 17 ранени.

Атаката срещу болницата дойде въпреки обявеното спиране на огъня в опит за осигуряване на хуманитарни коридори за бягащите цивилни от Мариупол, Харков, Суми, Киев и други градове. В крайна сметка на много места, включително и в Мариупол, цивилните не успяха да се измъкнат заради непрестанната стрелба, а Русия обвини Украйна за това.

Мариупол е един от градовете с огромно стратегическо значение във войната. Той се намира по пътя, който по суша свързва Русия с незаконно анексирания от нея полуостров Крим. Населеното място е и едно от последните пристанища по бреговете на Азовско море, които не са овладяни от руските войски.

"Имаше много други деца в училище, не знам дали оцеляха"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Президентът на Украйна Володимир Зеленски определи действията на руската армия като „военни престъпления“ и „геноцид“.

„В момента се извършва геноцид над украинците“, каза президентът и призова Запада за по-сурови санкции, които да спрат Русия.

Доброволци и военни изнасят бременна жена от бомбардираната детска болница
Доброволци и военни изнасят бременна жена от бомбардираната детска болница

Генералният секретар на НАТО Антониу Гутериш също заклейми атаката и я определи като „ужасяваща“.

„Цивилните плащат най-високата цена. Прекратете кръвопролитието сега“, написа той в Тиутър.

От Белия дом определиха случая като „варварска употреба на военна сила срещу невинни цивилни“, а британският премиер Борис Джонсън каза, че малко неща са „по-извратени“ от атаката срещу уязвими и беззащитни. Той добави, че Обединеното кралство търси възможности за допълнително подпомагане на Киев и ще държи Владимир Путин отговорен за „тези ужасяващи престъпления“.

Потърсен за коментар по случая от Ройтерс, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков за пореден път заяви, че Русия не извършва нападения над цивилни обекти. Въпреки многобройните видеа, снимки и свидетелски показания за обратното, Москва продължава да поддържа тази теза.

В четвъртък първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски пък заяви, че украинското твърдение, че е бомбардирала детска болница в Мариупол, е „фалшива новина“ , тъй като сградата е бивша АГ болница. По думите му тя отдавна е била заета от украинската армия, за което по-рано е имало предупреждение от руските военни.

Сателитни снимки на компанията за космически технологии Maxar показаха и други тежки разрушения от бомбардировките в Мариупол. Асошиейтед прес съобщи за разрушен комплекс след серия от въздушни удари.

Ситуацията в града с население над 400 хил. души се влошава значително, тъй като от дни местните нямат достъп до вода, храна и медикаменти.

„Русия държи като заложници над 400 хил. души в Мариупол и блокира хуманитарната помощ и евакуацията. За над 3000 новородени липсват храна и лекарства“, написа външният министър на Украйна Дмитро Кулеба в Туитър.

Граждани на Мариупол се запасяват с вода от кладенец в покрайнините на града
Граждани на Мариупол се запасяват с вода от кладенец в покрайнините на града

Свидетелски показания, цитирани от Би Би Си, разказват за това, че местните са започнали да топят сняг и да готвят на огън пред домовете си. Граждани споделят, че храната на всички е на привършване, а местните си делят каквото имат. С всеки изминал ден възможността за евакуация става все по-малка, след като заради атаките беше разрушена и част от железопътната мрежа.

По-късно след атаката над Мариупол Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че има данни за 18 медицински заведения в Украйна, които са били ударени от началото на инвазията. Вследствие на това са загинали 10 души.

Семействата в Мариупол си светят с газени лампи заради прекъсванията на електричеството
Семействата в Мариупол си светят с газени лампи заради прекъсванията на електричеството

В четвъртък се очаква нов рунд от преговорите между Русия и Украйна. Те ще се проведат в Турция, а на място ще присъстват външните министри на двете страни – Сергей Лавров и Дмитро Кулеба.

Руската инвазия в Украйна започна на 24 февруари в ранните часове. Войските на Русия продължават да напредват на юг, изток и север. По последни данни на Генералния щаб на Украйна темповете на настъпление са забавени, а руската армия е загубила близо 12 000 войници, над 300 танка и над 1000 бронирани машини от началото на войната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG