Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гешев се оплака на ЕК заради бюджета си и "системен политически натиск"


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Прокуратурата е подложена на “системен политически натиск”, който заплашва “ефективната работа на независимата съдебна власт”. Тази позиция са изразили главният прокурор Иван Гешев и заместничките му пред експерти от Европейската комисия (ЕК), отговарящи за мониторинга за върховенство на правото. Те са провели видеоконферентна среща заради предстоящия годишен доклад по механизма.

Ръководството на държавното обвинение е обсъдило с представителите на ЕК намеренията на управляващите да закрият специализираното правосъдие, както и приетия в края на февруари бюджет на съдебната власт.

Основният проблем според Гешев е решението на парламента от края на февруари да намали претенциите на прокуратурата за годишната ѝ издръжка с 20 млн. лв. и да ги прехвърли към БАН. Главният прокурор е заявил пред евроекспертите, че по този начин “на практика се нарушава конституционно гарантираната финансова независимост [на прокуратурата] и принципа за разделение на властите”.

“Главният прокурор Иван Гешев подчерта готовността на прокуратурата за активно участие в провеждането на всеобхватна реформа на съдебната власт, която да отговори и на препоръките, отправени към България от Венецианската комисия, Съвета на Европа и други", завършва съобщението без да конкретизира точно кои препоръки е имал предвид той.

По време на обсъждането на бюджета на съдебната власт на второ четене в парламента правосъдната министърка Надежда Йорданова обясни, че прехвърлянето на средства към БАН е станало възможно след структурни промени. Като пример тя посочи преместването на Бюрото за защита на свидетели от прокуратурата в министерството. ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” разкритикуваха тази идея.

Преди ден Гешев заяви във ВСС, че най-вероятно ще сезира Конституционния съд заради намаления си бюджет. Към обичайните си аргументи, че така управляващото мнозинство в парламента ще навреди на независимостта на обвинението и на борбата с престъпността, той добави и небходимостта от средства за подпомагане на украински магистрати, бягащи от войната.

“Бюджетът на съдебната власт и в частност на прокуратурата беше намален със сума, представляваща 60% от режийните разходи на прокуратурата. Това затруднява да помогнем на семействата на своите приятели в Украйна, въпреки това прокуратурата ще се опита да помогне”, заяви Гешев в четвъртък.

Преди няколко дни главният прокурор отиде до границата, за да посрещне семейства на украински магистрати, които бяха настанени в почивните бази на прокуратурата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG