Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще влезем в един тупик". ВСС отложи дебата за отстраняването на Гешев, за да приеме правила  


Главният прокурор Иван Гешев и министърката на правосъдието Надежда Йорданова във ВСС
Главният прокурор Иван Гешев и министърката на правосъдието Надежда Йорданова във ВСС

Разглеждането на искането на правосъдната министърка Надежда Йорданова за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев се отлага. Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши, че първо трябва да приеме правила, по които то да бъде обсъдено. Това беше предложено от председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков.

Той изтъкна, че за разлика от процедурата по избор на т.нар. “трима големи” в съдебната власт - ръководителите на двете върховни съдилища и главния прокурор, тази за предсрочното им освобождаване не е разписана подробно в закона. Затова Чолаков предложи на колегите си първо да приемат изрични правила, по които след това да обсъдят по същество искането на Йорданова.

“Без правила ние ще влезем в един тупик, от който сами не можем да излезем. Трябва да имаме правила”, посочи председателят на ВАС, след което Пленумът на съвета прие предложението му за отлагане.

Проектът за тях трябва да бъде изготвен от правната комисия на ВСС в двуседмичен срок. След това Пленумът ще обсъди правилата и ще ги подложи на гласуване. Едва след това членовете му ще пристъпят към обсъждане на евентуалното отстраняване на Гешев.

Този сюжет се развива на фона на заявката на настоящите управляващи да закрият специализираните съдилища и прокуратури, срещу което се противопоставят ръководството на прокуратурата, ГЕРБ и ДПС.

Какво стана с искането на Янаки Стоилов

Това е второто искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор. В него Йорданова изброява девет нови обстоятелства, които според нея обосновават извод, че са налице действия и бездействия на Гешев, уронващи престижа на съдебната власт. Първото подобно искане беше внесено във ВСС през миналото лято от служебния ѝ предшественик и настоящ конституционен съдия Янаки Стоилов.

Тогава мнозинството от членовете на съвета не повдигнаха въпроса за липсата на правила, по които да мине обсъждането на искането по същество, а след няколкочасови дебати решиха изобщо да не го разгледат. Доводът им беше, че министърът на правосъдието няма правомощия да предлага отстраняване на главния прокурор.

Впоследствие Янаки Стоилов обжалва това решение пред Върховния административен съд и сезира Конституционния съд с въпроса дали основният закон предвижда възможност правосъдният министър да предлага на ВСС отстраняване на “тримата големи”.

В началото на февруари конституционните съдии потвърдиха, че Стоилов е имал право да отправи такова искане към съвета. На практика така те приеха, че съдебните кадровици са нарушили конституцията, отказвайки да разгледат предложението на служебния министър.

Междувременно ВАС пък прие на първа инстанция жалбата на Стоилов за основателна и отмени решението на ВСС, с което съветът отказа да се произнесе по искането му за отстраняване на Гешев. Сега предстои казусът да бъде разгледан окончателно на втора инстанция.

Делото пред Върховния административен съд

Именно делото пред Върховния касационен съд беше посочено в четвъртък от неговия председател като аргумент в полза на варианта обсъждането на искането на Йорданова да бъде отложено.

Освен липсата на конкретни правила, по които да бъде проведена тази процедура, Чолаков посочи, че би било редно ВСС да изчака окончателното разглеждане на делото във ВАС. Според него, ако решението на първа инстанция бъде потвърдено, съветът трявба да се произнесе с едно общо решение и по двете искания - и на Йорданова, и на Стоилов.

“Считам, че следва да обединим двете производства, да направим общ дебат и да произнесем общо решение”, каза Чолаков, подчертавайки, че става дума за един и същ вносител на искане за отстраняване - правосъдният министър, по отношение на едно и също лице - главният прокурор.

След него се изказаха няколко представители на Прокурорската колегия на ВСС, включително самият Гешев, които подкрепиха идеята за отлагане, но отхвърлиха предложението да се изчака окончателното произнасяне на ВАС за разглеждането на искането на Стоилов.

Гешев иска бързо и публично разглеждане на искането

“Аз ще кажа, че не се притеснявам по никакъв начин, даже държа максимално бързо искането на г-жа Йорданова и на г-н Стоилов да бъде разгледано при максимална публичност по същество”, заяви главният прокурор, добавяйки, че иска дебатът по темата да бъде излъчен по БНТ, за да се види “явната юридическа несъстоятелност и на двете искания и дълбокото непознаване на конституцията и на законите на страната”.

Той се противопостави на предложението на Чолаков да се изчака края на делото по повод искането на Стоилов, за да не се бави дебатът по това на Йорданова. По думите му става въпрос за особен вид дисциплинарно производство, а практиката на ВСС позволява при тези процедури да бъдат приобщавани допълнителни материали по всяко време.

Позицията на Гешев беше подкрепена от колегите му в Прокурорската колегия Стефан Петров, Йордан Стоев, Калина Чапкънова и Гергана Мутафова, а след това Чолаков оттегли предложението си да се чака окончателното решение на ВАС по делото за искането на Стоилов.

Въпреки че Пленумът така и не започна да обсъжда по същество искането на Йорданова, главният прокурор не пропусна да го определи като “политическа атака” и да иронизира аргументите на министърката. В крайна сметка Пленумът реши да отложи дебата по темата, давайки две седмици на правната комисия на ВСС да изготви проект за правила, по които да бъде разгледана процедурата.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG