Връзки за достъпност

Извънредни новини

Военен дрон прелетя от Украйна до Хърватия и се разби в Загреб


Дронът се е разбил в хърватската столица, но няма жертви
Дронът се е разбил в хърватската столица, но няма жертви

Военен дрон се разби в Загреб. Той е руско производство, но не е ясно кой е неговият собственик - руската или украинската армия. Това каза пред журналисти хърватският премиер Андрей Пленкович.

Той допълни, че е обсъдил инцидента с министрите на вътрешните работи, на отбраната, с вицепремиера по сигурността, с президента на страната, с кмета на Загреб и с премиера на Унгария Виктор Орбан.

Тази нощ летящият апарат се разби в квартал в Загреб, като предизвика силен взрив. Ранени няма. Падналият обект образува кратер в земята. Има повредени няколко паркирани автомобила.

Дронът е влязъл от Унгария и според Виктор Орбан е навлязъл в страната от Румъния.

„Не можем да кажем защо се е стигнало до инцидента - заради грешка или загуба на контрол“, каза Пленкович. Дронът е летят над Хърватия няколко минути преди да се разбие в Загреб.

„Свързахме се с украинските власти, за да разберем дали знаят как този дрон е долетял чак до Загреб. Със сигурност ще положим максимални усилия да разберем защо е дошъл и се е разбил в Загреб“, каза хърватският президент.

Дронът се е движил със скорост 700 км в час и е летял на височина 1300 метра.В момента се води разследване и ще бъде информирана НАТО. Случилото се означава, че голям дрон е летял най-малко 560 километра, без да бъде засечен от въздушната отбрана в Хърватия и Унгария, като и двете страни са членки на Алианса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG