Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Целият свят видя куража ви". Камала Харис гарантира сигурността Румъния, a Букурещ поиска допълнителни военни сили


Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис и президентът на Румъния Клаус Йоханис по време на срещата им в Букурещ
Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис и президентът на Румъния Клаус Йоханис по време на срещата им в Букурещ

Допълнителни войници от НАТО и САЩ и максимално бързо привеждане в оперативна готовност на бойната група на алианса в Румъния. За това призова румънският президент Клаус Йоханис по време на визитата на американската вицепрезидент Камала Харис в Букурещ.

Визитата на заместничката на Джо Байдън дойде две седмици след началото на инвазията на Русия в Украйна. Румъния беше от първите страни в Източна Европа, която се изказа в подкрепа на разполагането на допълнителни съюзнически войски на територията й.

Харис благодари на Йоханис за лидерството на Румъния в отбраната на Източния фланг на НАТО и ангажимента на Букурещ към модернизацията на армията.

„Целият свият видя куража ви“, каза още Харис, която благодари на румънците за готовността, с която са приели хилядите бежанци от Украйна.

По думите и 4 млрд. долара от гласувания от Конгреса на САЩ в четвъртък общи пакет от 13,6 млрд. долара за Украйна и региона, ще бъдат насочени към хуманитарна помощ за бежанците. Тя на няколко пъти подчерта, че Вашингтон твърдо стои зад ангажимента си към НАТО, както и че американските сили са готови да защитят всяка държава членка в случай, че бъде нападната.

Харис каза още, че според Белия дом руският президент Владимир Путин няма намерение да води преговори за мирно разрешаване на конфликта. Тя спомена, че няма изненада в действията на Кремъл, които са съставени от „лъжи, дезинформация и агресия“.

По време на срещата си Харис и Йоханис са обсъдили и други рискове за Румъния и региона, свързани с енергийната независимост и възможностите за използване на горива, които не са с произход от Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG