Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това е провокация." Украйна обвини Русия в нападение, което да даде повод на Беларус да се включи във войната


Руски танкове в Беларус на 18 февруари
Руски танкове в Беларус на 18 февруари

Киев обвини Русия в провокация, която цели да накара Беларус да нападне Украйна. Според украинските власти руската армия е извършила въздушно нападение срещу село в Беларус до границата с Украйна на 11 март.

Военновъздушното командване на Киев съобщи, че според информацията на украинските гранични власти руски самолет е излетял от летище в Беларус, преминал е в украинското въздушно пространство, след това се е върнал над Беларус и е стрелял срещу село Копани близо до границата.

“Това е провокация! Целта: беларуските въоръжени сили да бъдат въвлечени във войната в Украйна”, се посочва в съобщение на украинското военновъздушно командване.

Беларус подкрепя Русия във войната срещу Украйна, която Москва започна на 24 февруари. Част от руските войски, които нападнаха страната, са разположени в Беларус. Москва използва съвместно военно учение с Беларус като претекст да струпа войски край границата с Украйна преди инвазията.

Съобщението на Киев за руска провокация, която цели да въвлече беларуската армия във войната, дойде в същия ден, в който президентите на Русия Владимир Путин и на Беларус Александър Лукашенко се срещнаха в Москва.

Владимир Путин и Александър Лукашенко се срещнаха в Москва на 11 март
Владимир Путин и Александър Лукашенко се срещнаха в Москва на 11 март

Беларуското министерство на отбраната отрече информацията за провокация, разпространена от Украйна.

В същото време украинските власти написаха в канала си в Телеграм, че не планират никакви агресивни действия срещу Беларус.

“Официално декларираме: украинската армия не е планирала и няма да предприема никакви агресивни действия срещу Република Беларус”, написа украинското командване. “Призоваваме беларуския народ: не се оставяйте да бъдете въвлечени в тази престъпна война!”

"Те убиват деца. Те убиват жени. Те убиват всички." Втората седмица от войната
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:33 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG