Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран изстреля ракети срещу иракския град Ербил и засегана района около консулството на САЩ


Поражения след атаката на 13 март
Поражения след атаката на 13 март

Град Ербил в Иракски Кюрдистан беше подложен на ракетна атака сутринта в неделя, съобщиха световните агенции. Революционната гвардия на Иран пое отговорност за нападението.

Според вътрешното министерство на Кюрдистан целта на атаката е била новата сграда на консулството на САЩ в града и жилищния район, в който то се намира. Съобщава се за един ранен човек и материални щети.

Говорител на Държавния департамент на САЩ нарече случилото се “възмутителна атака” и съобщи, че няма ранени американски граждани и щети в американски обекти.

Иранската Революционна гвардия каза, че атаката е в отговор на израелски обстрел край Дамаск, Сирия, при който бяха убити членове на Революционната гвардия. Тя твърди, че целта на атаката е бил “израелски стратегически обект”.

“Всяко повторение на атаките на Израел ще бъде посрещнато с твърд, решителен и разрушителен отговор”, се казва в изявлението на Революционната гвардия.

Американските сили, разположени на международното летище в Ербил, в миналото са ставали обект на атаки от ракети и дронове, за които Вашингтон обвинява подкрепяни от Иран милиции.

Нападението в Ербил идва и след замразяването на преговорите за възстановяването на ядрената сделка с Иран от 2015 г. на фона на войната на Русия срещу Украйна.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън реши миналата година да приключи мисията в Ирак до декември 2021 г. В момента американските военни оказват военновъздушна подкрепа във войната на Ирак срещу терористичната организация “Ислямска държава”.

Техеран отдавна смята присъствието на САЩ в Ирак за проблем, но напрежението се увеличи особено след като през 2020 г. при атака с дрон на летището в Багдад беше убит водещ ирански генерал. Иран отговори с ракетна атака срещу база на американските военни, при която бяха ранени повече от 100 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG