Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Те имат оръжия, но ние сме по-силни." Протести срещу войната в окупираните градове и в Русия


Арест по време на протест в Москва на 13 март
Арест по време на протест в Москва на 13 март

Хиляди хора протестираха срещу войната на Русия срещу Украйна в неделя. Демонстрации имаше и в окупираните от руската армия украински градове Херсон, Запорожие и Мелитопол, както и в самата Русия, където стотици протестиращи срещу инвазията бяха арестувани.

В Херсон хиляди хора се събраха в центъра и скандираха “Фашисти, вървете си вкъщи” и “Херсон е украински”. Демонстрантите минаха покрай руските военни, разположени в града, който беше превзет преди дни.

“Днес е на-голямото шествие в Херсон”, написаха администраторите на акаунт в Туитър, създаден за разпространение на информация от окупирания град. “Да, те имат оръжия, но ние сме морално по-силни”.

В Мелитопол руските сили забраниха демонстрациите и наложиха полицейски час.

В Русия също се провеждат демонстрации срещу войната с Украйна. Руската правозащитна организация ОВД-Инфо съобщава за над 750 арестувани към 18:30 часа местно време в Москва.

Арест по време на протест в Москва. Снимката е от 13 март
Арест по време на протест в Москва. Снимката е от 13 март

В Санкт Петербург бяха задържани и журналисти, съобщи Би Би Си.

“Не обясниха причините за арестите”, написа в Телеграм журналистът Андрей Окун от Санкт Петербург, цитиран от Би Би Си. По думите му всички арестувани репортери са носели прескарти и жилетки с надпис “Преса”.

“Но това не е важно за никого, целта е да се гарантира, че никой не отразява нищо”, добави Окун.

Над 15 000 протестиращи срещу войната на руския президент Владимир Путин срещу Украйна са били арестувани в Русия от 24 февруари досега.

Опозиционният политик Алексей Навални, който излежава присъда в трудова колония, отново призова сънародниците си да протестират срещу руската агресия срещу Украйна.

“Излезте на улиците. Трябва да спрем войната”, написа той в социалните мрежи на 13 март. По-рано той написа, че “лудият маниак Путин ще бъде спрян най-бързо от руския народ, ако той се противопостави на войната”.

Протести срещу руската агресия и в подкрепа на Украйна имаше и в редица европейски градове. В германската столица Берлин хиляди хора се включиха в шествие срещу войната.

Протестиращи в Берлин на 13 март 2022 г.
Протестиращи в Берлин на 13 март 2022 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG