Връзки за достъпност

Извънредни новини

Денонощни обстрели и разграбване на магазини. Какво разказват бежанци от Мариупол 


Танкови удари по жилищен блок в Мариупол
Танкови удари по жилищен блок в Мариупол

Южният пристанищен град в Украйна Мариупол се намира под руска обсада от 2 март. Украинските власти твърдят, че оттогава той е подложен на безспирни бомбардировки, при които са загинали поне 2187 души.

Останалите в града около 400 000 местни жители са без достъп до вода, храна и лекарства. Прекъснати са електроснабдяването и топлоподаването.

Неколкократните опити на украинското правителство да достави помощ бяха осуетени от руски обстрели, което засили опасенията от задаваща се хуманитарна криза. Плановете за евакуация на цивилни също бяха провалени заради продължаващите ракетни атаки.

Графиката показва какво са длъжни да осигурят за цивилните двете странни в един военен конфликт според международното хуманитарно право.
Графиката показва какво са длъжни да осигурят за цивилните двете странни в един военен конфликт според международното хуманитарно право.

Свещеникът Павел Комашевски е един малкото жители на Мариупол, които са успели сами да организират бягството си от града.

Той раказва пред кореспондент на Би Би Си в Киев, че руските удари продължават без прекъсване - както с бомбардировки от самолети, така и с обстрели с ракети “Град”.

Видео, публикувано в социалната мрежа Туитър, чиято достоверност е потвърдена от Би Би Си, показва серия от ракетни удари по високи жилищни блокове в неделя.

По думите на Павел Комашевски след спирането на тока и привършването на хранителните запаси хората в Мариупол са започнали масово да разграбват магазини и аптеки.

Той е тръгнал от града преди няколко дни заедно с колона от около стотина лични коли. Те са били върнати от военните на руски контролно-пропускателен пункт, но все пак са успели да намерят алтернативен маршрут до контролираната от украинските сили територия.

В неделя Международният червен кръст поиска достъп за доставки на помощ и съгласуван план за евакуацията на цивилното население от Мариупол.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG