Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как Мариана от Мариупол стана жертва не само на руските бомби, но и на руските лъжи


Мариана Вишегирска след атаката срещу детската болница в Мариупол на 9 март
Мариана Вишегирска след атаката срещу детската болница в Мариупол на 9 март

Тя беше снимана как бяга от разрушената детска болница в Мариупол - в напреднала бременност и ранена след бомбардировката на руската армия. След това беше използвана в руска дезинформационна кампания. Сега Мариана и новородената ѝ дъщеря все още са в обсадения град.

Една снимка на ранена млада жена в напреднала бременност бягаща от разрушената болница в Мариупол обиколи света. Тя беше направена на 9 март, след като руска бомбардировка срещу болницата я разруши почти напълно и уби трима души.

Освен че пострада от бомбардировката срещу болницата, младата жена от снимката - блогърката Мариана Вишегирска - беше използвана в руска дезинформационна кампания. Москва разпространи твърдение, че тя е актриса и снимките ѝ след нападението са инсценировка. Това твърдение беше оборено и Туитър изтри публикациите.

Мариана и новородената ѝ дъщеря
Мариана и новородената ѝ дъщеря

След бомбардировката Мариана роди дъщеря. Но тя и семейството ѝ са част от 400 000 души, блокирани от руската обсада в Мариупол, където ситуацията е “апокалиптична”.

Нападението над болницата и лъжите на Русия

Руските войски унищожиха детска болница в южния пристанищен град Мариупол в сряда. Украинските власти съобщиха за трима убити, сред които и едно дете, както и за 17 ранени.

Украинският президент Володимир Зеленски нарече атаката срещу болницата “военно престъпление” и “геноцид”. САЩ, Великобритания и ООН също осъдиха “ужасяващото” нападение над цивилни.

Русия обаче отрича обвиненията. Руският външен министър Сергей Лавров каза на 10 март, че болницата е била “превзета” от украински радикали три дни преди атаката и че “всички майки и медицински сестри са били изгонени оттам”. Досега Русия не е представила доказателства за това твърдение.

Същия ден руското посолство в Лондон публикува твърдения, че жените от снимките в световните медии всъщност са актриси, а кадрите са инсценирани.

Дипломатическата мисия публикува в Туитър снимката на блогърката Мариана Вишегирска след атаката и нейна стара снимка от профила ѝ в Инстаграм, на която тя не изглежда бременна. Посолството твърдеше също, че тя е “изиграла” две от ранените жени, чиито снимки бяха публикувани от световните медии.

Тази публикация на Руското посолство във Великобритания беше изтрита от Туитър заради "отричане и омаловажаване на актове на насилие"
Тази публикация на Руското посолство във Великобритания беше изтрита от Туитър заради "отричане и омаловажаване на актове на насилие"

Според Би Би Си тези твърдения не се появяват за пръв път в профила на посолството, а са се разпространявали по-рано в Телеграм и в руски медии.

Те обаче не са верни - последните снимки от профила в Инстаграм на Вишегирска показват, че тя наистина е в напреднала бременност, както и че се намира в Мариупол. Освен това снимките на фотографа на Асошиейтед прес Евгений Малолетка показват две различни жени - Мариана, която е снимана на стълбите на родилното отделение и пред болницата, и друга бременна жена, която е на носилка.

Друга бременна жена, ранена при обстрела срещу детската болница в Мариупол
Друга бременна жена, ранена при обстрела срещу детската болница в Мариупол

Туитър премахна публикацията на Руското посолство в Лондон. Пред Би Би Си от социалната мрежа съобщиха, че причината е, че тя нарушава правилата, които забраняват “отричане и омаловажаване на случаи на насилие”.

В същото време профилът на Вишегирска в Инстаграм стана обект на атака от множество профили, разпространяващи конспиративни и лъжливи твърдения, съобщи Би Би Си.

Къде е Мариана от Мариупол сега

Мариана Вишегирска все още е в Мариупол, който е обграден от руските сили.

Посланикът на Украйна в ООН Сергий Кислица съобщи, че тя е родила момиче в деня след атаката срещу болницата в Мариупол. Той се позова на нейни близки, които казват, че бебето се казва Вероника.

По време на речта си в ООН Кислица държеше снмка на Мариана с новородената ѝ дъщеря. Той осъди “руските лъжи” за младата жена, разпространени след атаката срещу болницата.

“Мариана, бременната жена, роди здрава дъщеря снощи”, каза Кислица в петък. “Казва се Вероника. Тук е с баща си. Без значение какви са руските лъжи за нея, семействои ѝ и инцидента.”

Мариана и семейството ѝ. Снимката е предоставена от лелята на жената, която живее в Турция
Мариана и семейството ѝ. Снимката е предоставена от лелята на жената, която живее в Турция

По думите на посланика на Украйна в ООН повече от 1500 цивилни са убити в Мариупол от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

Градът е обраден от руската армия, а условията на живот се влошават с всеки изминал ден. Достъпът до ток и вода е ограничен, а опитите да се достави храна и да се евакуират цивилните бяха осуетени няколко пъти.

Кметът на града каза, че руският обстрел не позволява да се копаят гробове, затова “мъртвите не се погребват”. Според Червения кръст над 400 000 души са блокирани в Мариупол без достъп до хуманитарна помощ и без да имат коридор за евакуация, а ситуацията в града е “апокалиптична”.

Мариупол е един от градовете с огромно стратегическо значение във войната. Той се намира по пътя, който по суша свързва Русия с незаконно анексирания от нея полуостров Крим. Населеното място е и едно от последните пристанища по бреговете на Азовско море, които не са овладяни от руските войски.

Войната на Русия срещу Украйна продължава вече 17 дни. Над 2,5 млн. украинци са напуснали страната си. Съобщава се за хиляди цивилни жертви.

"Те убиват деца. Те убиват жени. Те убиват всички." Втората седмица от войната
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:33 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG