Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ние и Украйна не сме нападнали". Лавров отрече атаките над детската болница в Мариупол


Външните министри на Украйна и Русия Дмитро Кулеба и Сергей Лавров, Турция, 10 март, 2022.
Външните министри на Украйна и Русия Дмитро Кулеба и Сергей Лавров, Турция, 10 март, 2022.

Руският външен министър Сергей Лавров отхвърли обвиненията за атаката над детската болница в Мариупол, при която в сряда бяха ранени 17 души, а според местните власти трима са загинали. Това стана ясно на пресконференция на Лавров в Анталия, Турция, след преговори с украинския му колега Дмитрo Кулеба.

Пресконференциите на двамата министри се проведоха в отделни помещения. Това е първата среща между двамата от началото на войната в Украйна на 24 февруари.

По думите на Лавров детската болница в Мариупол е била "превзета" от украински радикали преди три дни и "всички майки и медицински сестри са били изгонени оттам".

Той повтори и тезата на Кремъл, че "цивилни се използват като заложници“ и като „човешки щит“ от "така наречените териториални защитни сили“. Лавров повтори и обвиненията на Москва към САЩ, че развиват биологични оръжия на територията на Украйна. САЩ вече ги определи като "абсурдни".

Лавров отрече също Русия да е нападала Украйна.

"Не планираме да нападаме други страни. Ние и Украйна не сме нападнали", каза той.

Тези твърдения са част от руската пропаганда за войната в Украйна. През последните дни стана ясно, че китайски държавни медии също разпространяват подобна информация.

На своята пресконференция украинският външен министър Кулеба призова руските военни да напуснат територията на украинските газови и ядрени съоръжения.

След като преговорите за прекратяване на огъня в четвъртък не постигнаха успех, Кулеба изрази готовност да се срещне с Лавров отново "в този формат, ако има перспективи за съществена дискусия и търсене на решения“.

"Готов съм да продължа този ангажимент с цел спиране на войната в Украйна, прекратяване на страданието на украински цивилни, както и освобождаване на нашите територии от руските окупационни сили“, казва Кулеба, цитиран от Би Би Си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG